7óra7

Megnyílt a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Megnyílt a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

2013. 07. 07. | 7óra7

A Café Budapest "főhadiszállásán", az Erzsébet téri fesztivál-bisztróban tartott megnyitón Csomós Miklós főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a fesztivál olyan kulturális találkozóhelyet kínál, amely megteremti a művészek és a közönség élő, aktív kapcsolatát. Napjaink alkotásainak segítségével bemutatja, milyennek látják korunkat, a benne élő embereket a művészek - tette hozzá.

Mint elmondta, az Erzsébet téren látható fémszobortárlat a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion munkáiból ad válogatást.

Csomós Miklós kiemelte: a fesztiválon a táncbemutatótól kezdve az irodalmi beszélgetéseken át a kortárs galériák éjszakájáig teljes képet kapunk arról, hogy manapság mi a "trendi". Példaként említette a virtuális épületfestő versenyt, amelynek döntősei szombaton a Műcsarnok homlokzatát "festik be".

Kiemelte: a szervezők a kínálatot úgy állították össze, hogy mindenki megtalálja a számára érdekeset és elérhetőt. A rendezvények egy része ingyenesen, míg a többi mérsékelt árú belépőjegyekkel látogatható - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a rendezvény nem bevételorientált, hiszen állami, önkormányzati támogatással jött létre.

Vitézy Zsófia a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy egy kortárs fesztivál megszervezése mindig nehéz feladat, nem a művek kiválasztása miatt - hiszen számos érdekes törekvést lehet bemutatni -, hanem inkább az anyagiak előteremtése okoz problémát. Mint mondta, az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy lesz-e fesztivál, ez az első pályázat elnyerésekor, a nyáron dőlt el.

Az ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a fesztivál költségvetése 73 millió forint, amelyből 31 millió forint a Fővárosi Önkormányzat által közszolgáltatási szerződésben biztosított összeg, amelyet az előző éves működésük megtakarításából, a fesztivál megrendezésére kértek átütemezni. Az NKA két pályázatán indultak: a rendezvényre 30 millió, a központi sátor programjaira 10 millió forintot nyertek el. További egy-egy millió forint támogatást kaptak egyes programokra.

A megnyitón arról is beszélt, hogy péntek este látható a fesztivál keretében az első színházi előadás: az EMKE - volt egyszer egy kávéház... című zenés játék a Thália Színházban.

Az eseményen megjelent Ilan Mor izraeli nagykövet is. Mint Vitézy Zsófia elmondta, a fesztivál keretében láthatja a közönség a Ship of Fools (Bolondok hajója) című izraeli táncszínházi produkciót.

Peer Gynt - Balázs Attila

A 21. őszi kortárs seregszemle közönségét egy színházi, két zenei ősbemutató és négy magyarországi bemutató várja. Az izraeli Niv Sheinfeld és Oren Laor által színpadra állított előadás mellett a fesztiválon vendégül látják a dán Hotel Pro Forma társulatot (War Sum Up) a temesvári Csiky Gergely Állami Színház társulatát (Peer Gynt) és fellép a Chunky Move ausztrál társulat (Glow) is.

EMKE - volt egyszer egy kávéház... - Nagy Péter, Kolti Helga, Cserhalmi György, Mészáros András

Idén a hang, kivált az elektronikus zene és a fény összjátéka kerül előtérbe a fesztiválon, amelynek első két napján a dzsesszmaratonon három-három koncertcsoportban lépnek pódiumra rangos zenészek és fiatal tehetségek a Budapest Jazz Klubban.

Az Erzsébet téren felállított sátorban található a fesztivál központja, a café budapEST BÁR, egy egész nap működő kávézó, kiállítóhely, amely a rendezvény ideje alatt performanszokkal, koncertekkel, dj-kkel várja a közönséget, de a programok után beszélgetésre vágyók is betérhetnek ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr407999841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása