7óra7

Mozart gyászmiséjével tiltakozott ellehetetlenülése ellen a Varsói Kamaraopera

Mozart gyászmiséjével tiltakozott ellehetetlenülése ellen a Varsói Kamaraopera

2013. 07. 07. | 7óra7

Varsói Kamaraopera (Warszawska Opera Kameralna) Mozart gyászmiséjének rendkívüli előadása több száz fős közönséget csábított a helyszínre - írta a Gazeta Wyborcza című napilap online kiadása.

A művészek sajátos könyörgésnek szánták szereplésüket, amellyel arra akarták felkérni Bogdan Zdrojewski minisztert, hogy a Mozart-művek avatott előadójaként ismert operaházukat vonja be a nemzeti kulturális intézmények sorába és ezzel biztosítsa fennmaradását. Az intézményt jelenleg a mazóviai vajdaság önkormányzata felügyeli, amely márciusban csaknem negyedével 14,8 millió zlotyra (kevesebb mint egymilliárd forintra) csökkentette a színház finanszírozását.

Az operaház minisztériumi finanszírozásának biztosítását levélben is kérték munkatársai. A felhívást a WOK közel 27 ezer támogatója, köztük a legnevesebb lengyel kutatók és újságírók, művészek és politikusok írták alá, Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel az élükön. A színpad fennmaradásáért szurkolnak a világ legnagyobb operaházai, köztük a New York-i Metropolitan és a milánói La Scala is.

A keddi szabadtéri koncerten Stefan Sutkowski, az opera főigazgatója és művészeti vezetője is részt vett, aki megalapítása óta csaknem fél évszázadig vezette a társulatot, de a kilátástalan pénzügyi helyzettel szembesülve lemondott tisztségéről. A támogatás csökkenése miatt a kamaraopera a nyár után már nem tudja folyósítani a béreket és fenntartani színházát.

A Varsói Kamaraopera bizonytalan anyagi háttere miatt már a 22 éve szervezett nyári Mozart Fesztivál megszervezése is hajszálon múlt. A zeneszerző összes színpadi művének seregszemléjét csak a következő hónapok pénzügyi támogatásának átcsoportosítása után tudják megtartani, és - mint a társulat illetékesei figyelmeztettek - "lehet, hogy ez lesz az utolsó".

A Varsói Kamaraoperát 1961-ben alapította Sutkowski, aki előszeretettel visz színre "elveszett" vagy méltatlanul elfeledett műveket. A színház 1986 óta saját székhellyel is rendelkezik: egy műemléknek nyilvánított, rendkívüli akusztikájú 18. század végi belvárosi épületben rendezkedett be. A mindössze 159 fős nézőtérrel rendelkező operába nagyon nehéz jegyet kapni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr98000551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása