7óra7

Műút-hetek Miskolcon: festmények, fotók, beszélgetések, vetítés

Műút-hetek Miskolcon: festmények, fotók, beszélgetések, vetítés

2013. 07. 07. | 7óra7

Kishonthy Zsolt művészettörténész, társszervező az MTI-nek elmondta, hogy a programot a Műút című miskolci irodalmi, kritikai folyóirat ötödik születésnapja alkalmából a periodika és a Missionart Galéria miskolci fiókintézménye közösen szervezi.

A nyitónapon Seres László és Bánki Ákos festőművész közös tárlatán absztrakt munkákat láthatnak az érdeklődők. Seres jelekig redukálja festészeti motívumait, Bánki Ákos pedig egy organikus, szövevényes, érzelemdús festészetet képvisel. Mindkét alkotó szorosan kötődik a folyóirathoz és Miskolc városához - jegyezte meg a művészettörténész.

A Műút 2010/3. cím- és hátlapja

Az idei Kunszt képzőművészeti tárlat témája a dzsungel, és tizenegy kortárs festő alkotásait mutatja be, köztük a Párizsban élő aatoth franyo, valamint feLugossy László és Szirtes János Munkácsy-díjas képzőművész, és a magát acélfestőnek tituláló Szurcsik János műveit. Ott lesz a fiatal generáció képviselői közül Tarr Hajnalka is, a mai harmincas művésznemzedék kiemelkedő női alkotója.

Nádas Péter Kossuth-díjas író több évtizedes fotográfusi pályafutását áttekintő tárlata Ha a figyelem semleges címmel az író 1962-től 2004-ig készült sorozataiból - Valamennyi fény, A fa, a Világló részletek - válogat. Kishonthy felidézte, hogy az író egy éven át minden évszakban lefotózta a gombosszegi kertjében álló terebélyes vadkörtefát. Ez a fa jelent meg a Magyar Televízióban évekig vetített Életképek című sorozat nyitóképeként.

A fotótárlathoz kapcsolódva április 17-én Nádas Péter művészetéről beszélgetnek, benne az író ötven éve írt Biblia című elbeszéléséről és a legutóbb németre is lefordított Párhuzamos történetek című regényéről, valamint a fényképész és a prózaíró közötti párhuzamokról lesz szó.

Március 28-án találkozhatnak az érdeklődők Schilling Árpáddal, a magyar színházi élet meghatározó művészével, akivel a színházi gondolkodás és formanyelv újításairól, a nem hagyományos teátrum lehetőségeiről beszélgethetnek. Schilling Árpád rendező az egyik legjelentősebb független színházi műhely, a Krétakör megalapítója. A találkozó előtt, március 22-én levetítik a Krétakör társulat előadását, Csehov Siráját amely 2004-ben Az évad előadása címet érdemelte ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr928001061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása