7óra7

Nagyváradi művészeket bemutató fesztivált alapít a Szigligeti Színház

Nagyváradi művészeket bemutató fesztivált alapít a Szigligeti Színház

2013. 07. 07. | 7óra7

Nagyváradi Állami Színház A fesztivál alapításának ötletgazdája, Czvikker Katalin, a színház menedzserigazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a 2011 júniusától önálló intézménnyé vált színház korábban több fesztiválnak is otthont adott, de csak befogadó intézményként. Ezért merült fel, hogy saját fesztivált is alapítsanak.

Az április 18-21. között sorra kerülő rendezvénysorozat olyan nagyváradi személyiségekről szól, akik kiemelkedőt alkottak a kultúrában és a művelődés terén, és ezáltal öregbítették a város hírnevét. A fesztiválon színházi, irodalmi, zenei és képzőművészeti alkotókat mutatnak be, akik munkásságuk révén kötődnek a városhoz vagy onnan származtak el.

A fesztivál első napjának a nagyváradi születésű Boka László irodalomtörténész lesz a vendége, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója. Emőd Tamás színházigazgatóról, költőről és újságíróról tart előadást a szintén nagyváradi születésű Gáspárik Attila, aki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Pénteken a Nagyvárosi bujdosók című táncelőadást mutatják be, amelyet a Novák Péter rendez. Szombaton a zenéé lesz a főszerep, hiszen Horváth Károly zeneszerző koncertjére kerül sor, akinek vendége többek között Bereményi Géza lesz, majd a Varadinum vonósnégyes és vendégei tartanak kamarazene koncertet.

A fesztivál zárónapján a színház kerül ismét előtérbe. A Kecskeméti Katona József Színház A páratlan páros című előadást mutatja be a nagyváradi színházban az erdélyi város szülöttjének, a kecskeméti színház igazgatójának, Cseke Péternek a rendezésében. A fesztivál keretében a Színpadon a két Cseke című kamarakiállítás is megtekinthető, amely Cseke Péterről és a szintén színész édesapjáról szól.

A nagyváradi színház a tervek szerint minden év tavaszán megrendezi az új fesztivált. A jövő évben már márciusban, mert akkor ünneplik a színház névadójának, Szigligeti Ede születésének a 200. évfordulóját, és a fesztivált is e témakör köré szervezik - mondta Czvikker Katalin.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr987998725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása