7óra7

Négy műfaj, öt produkció a Szegedi Szabadtérin

Négy műfaj, öt produkció a Szegedi Szabadtérin

2013. 07. 07. | 7óra7

Szegedi Szabadtéri Színház Bátyai Edina a programot beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a műsor összeállítása közepette vontak el 20 millió forintot a költségvetésükből, nem a produkciókból takarítják azt meg, hanem a fesztivált, illetve a Reök-palotát működtető kft. gazdálkodását fogják még szorosabbra.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az Újszegedi Színpad műsoráról az anyagi kondíciók miatt egyelőre nem döntöttek. A jegyeladásban is késnek az üdülési csekkek kifutása és Széchenyi-kártyára cserélése miatt, hiszen a fesztivál jegyeinek mintegy felét korábban üdülési csekkel vásárolták.

Kesselyák Gergely karmester, a fesztivál művészeti vezetője megjegyezte: a minőség és a popularitás kényes egyensúlyára idén is nagyon kell ügyelniük, mert a jegybevétel a büdzsé csökkenése miatt különösen fontos.

Az idei programot a Győri Nemzeti Színházzal és a debreceni Csokonai Színházzal együttműködésben szerkesztették. Győri vendégprodukciónak számít Frank Wildhorn Jekyll és Hyde című musicalje, amelyet 10 évvel ezelőtt már Budapesten színpadra állított Molnár László, aki a kettős címszerepet is alakítja. Fellép a zenés horrorban Janza Kata, Tunyogi Bernadett és Forgács Péter is.

Novák Ferenc több mint négy évtizede áll szakmai kapcsolatban a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. A néptánc doyenje a Hegyen-völgyön lakodalom című látványos produkcióban 200 felnőtt és 100 gyerek táncost mozgat meg a háromszintű színpadon. A műsorban szerepet kap egy szlovák, egy horvát és egy szerb autentikus táncegyüttes és kórus, Herczku Ági énekel, a zenei anyagot Kiss Ferenc állítja össze.

Alföldi Róbert idén Szirmai Albert és Bakonyi Károly Mágnás Miskáját rendezi a Dóm-téren. Mint hangsúlyozta, a feledhetetlen Gregor József emlékének ajánlja az előadást, akivel a sokat emlegetett, nagy sikerű Csárdáskirálynőben dolgoztak együtt. "Ne várják ugyanazt a Mágnás Miskától, mert egészen más mű" - jegyezte meg.

"Minek hisszük magunkat, minek szeretnénk látszani, hogy része lehessünk valamilyen fontosnak látszó körnek? Ezt a kérdést tesszük föl" - fűzte hozzá Alföldi Róbert. A szegedi produkcióban Miska Stohl András lesz, Rolla Rácz Rita, Marcsa Radnay Csilla, Baracs mérnök pedig Haja Zsolt. Tixi és Mixi grófot László Zsolt és Znamenák István alakítja.

Az opera műfaját két egyfelvonásos képviseli: Mascagni Parasztbecsületét, amelyet egykor maga szerző vezényelt Szegeden, most Kesselyák Gergely dirigálja, a rendező Kerényi Miklós Gábor lesz. Leoncavallo Bajazzók című művében igazi artistákat léptet fel Kerényi. Mint elmondta, ők a bemutató hetében a szegedi Kárász utcában naponta kisebb-nagyobb mutatványokkal hívják fel a figyelmet a bemutatóra.

A Parasztbecsületben Santuzzát Frankó Tünde, Lolát Mester Viktória, Alfiót Perencz Béla énekli. Turiddu szerepét pedig a musical világából az operettbe és onnan az opera terepére kiránduló Dolhai Attilára bízta Kerényi. A Bajazzókban Canio szerepe Avgust Amonové lesz, Neddát Asmik Grigorian személyesíti meg, Silviót pedig Boris Grappe alakítja.

A debreceni Csokonai Színház Szarka Tamás Mária című musicaljét hozza el Szegedre. Mint Vidnyánszky Attila igazgató-rendező kiemelte, a náluk már bemutatott bibliai történet az utóbbi 10 év legnagyobb szabású produkciója a teátrumban. Az anyaság, a reménység és a jövő a témája a lírai alkotásnak, amelyben Máriát Újhelyi Kinga, Erzsébetet Pápai Erika játssza.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr68001073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása