7óra7

Összefogtak a független alkotók – Kezdődik Szegeden a THEALTER Feszt

Összefogtak a független alkotók – Kezdődik Szegeden a THEALTER Feszt

2013. 07. 07. | 7óra7

Pacsika Lia Ezernyi bársonyfüggöny című kiállításnak megnyitójával hétfőn délután 5 órakor a Régi zsinagógában megkezdődik a THEALTER fesztivál: egy hét alatt 15 helyszínen 8 ország 23 színházi alkotócsoportja mutatkozik be Szegeden. A több mint félszáz esemény között a színházi előadások mellett kiállításokkal, könyv- és lapbemutatókkal, ingyenes szabadtéri és szakmai programokkal várják az érdeklődőket július 29-ig.

Pacsika Lia - Ezernyi bársonyfüggöny

Összefogtak a független alkotók

A szegedi egyesület idén összefogott a Független Előadó-művészeti Szövetséggel, ezért az idei seregszemle hivatalos elnevezése THEALTER Feszt. Bár a tavalyi fesztivál nézőrekordot döntött, az idén még több érdeklődőre számítanak a fesztivál tartalmi és formai megújításának nyomán a szervezők: egy hét alatt 15 helyszínen, összesen hatvan programmal várják a színházrajongókat. A negyven színházi előadás között 8 ősbemutató is szerepel, amelyek közül 5 csak Szegeden lesz látható a fesztivál ideje alatt. Hat olyan produkciót is kínálnak – határon túli magyar és külföldi alkotók tolmácsolásában – amellyel Magyarországon csak itt találkozhat a szakmabeli és a laikus közönség, de kísérőprogramokból sem lesz hiány: többek között koncertek, kiállítások, a Rádió Mi internetes közvetítése, kritikusi szakmai beszélgetések és a szegedi egyetem média tanszékének köszönhetően videós fesztivál híradó is gazdagítja az idei eseményt.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is fellép a THEALTER-en

A pitbull cselekedeteitől a Szellemjárásig

A megújult nemzetközi színházi találkozóra az idén hat szemleprodukciót hívtak meg. A fesztivál vendége lesz a Titkos Társulat A pitbull cselekedeteivel Réti Anna a Vis-a-vis Duda Éva Társulata a Stop ’n’ Go a Hodworks a Basse Danse Ágens a nőInTime című előadással, valamint láthatja a közönség a TÁP Színház és a budapesti Katona József Színház koprodukciójában készült Cserenadrág című produkcióját.

Черенадраг (Cserenadrág) - Huzella Júlia, Tabeira Iván

A fesztiválra az idén új darabok is készülnek a THEALTER helyszínspecifikus, nyílt alkotói pályázatára. A beérkezett pályaművekből a zsűri – Egyed Erika, Szalai-Szabó István és Szemerey Samu döntése alapján a Szabadság Úszóházon a Kreatív Tér – Respect Art Projekt Szabadságra fel! az Auditórium Maximumban a K2 Társulat azt a csöndet nem tudjuk eljátszani a 101 éves házban pedig az Utcaszínházi Alkotóközösség Szellemjárás című projektje kap lehetőséget és pénzügyi támogatást elképzelésének megvalósításához. A létrejövő alkotások közül választja ki a zsűri a fesztivál fődíjas produktumát. Az előadásokat 2-2 alkalommal láthatja majd a közönség.

A Via Negativa először provokál Szegeden

Idén visszatér Szegedre Ivo Dimcsev egy szólóprodukcióval, valamint a Derevóból jól ismert Tatyjana Kabarova az izraeli Yael Karavan társaságában. Újra láthatja a szegedi közönség a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó BITEF Teatar fiatal táncosait, valamint az Aradi Kamaraszínház új produkcióját. Első alkalommal lép magyar színpadra különleges, provokatív előadásával a szlovén Via Negativa csapata. A fesztivál nyitóelőadásaként a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában készülő Pass-port előadások második darabját láthatják az érdeklődők. A részletes program itt olvasható.

A programsorozat fő helyszíne ebben az évben a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kamaraszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és az ide látogatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr228000259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása