7óra7

Összművészeti fesztivállal nyit a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed

Összművészeti fesztivállal nyit a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed

2013. 07. 07. | 7óra7

A Zsolnay Kulturális Negyed adottságainak bemutatását célzó rendezvény programjai között a gyerekeknek, a fiataloknak és az idősebbeknek szóló események egyaránt szerepelnek, a komolyzenei hangversenyektől kezdve a dzsessz-, népzenei és elektronikus zenei koncerteken át a színházi előadásokig és a kiállításokig számos műfaj képviselteti magát. A kulturális küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlék együttes, a Zsolnay Kulturális Negyed nyitott és zárt terei öt napon át biztosítanak egyedi fesztiválhelyszínt a különböző nemzetközi és magyarországi előadóknak - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Márta István

A szerb Boban és Marko Marković Orkestar, a portugál Madredeus és a francia Les Tambours du Bronx mellett a hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztiválon koncertet ad Lajkó Félix, a Csík Zenekar, Palya Bea, az Amadinda Ütőegyüttes, Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi, a Kaláka, Balázs Elemér, Rutkai Bori és a Specko Jedno, a Colorstar és a Mandel-kvartett is. Pécsi kórusok előadásában pedig egy külön erre az alkalomra írt zeneművet is hallhat a közönség - sorolta Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője a rendezvényt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Az 50 millió forintos költségvetéssel megvalósuló fesztiválon számos színházi előadás is várja majd a közönséget: az 50 éves Bóbita Bábszínház jubileumi programokkal készül, látható lesz a Vidnyánszky Attila rendezte Szarvassá változott fiú (kritikánk itt) saját produkcióként Tasnádi István Tranzit című darabját is bemutatják színművészeti egyetemisták részvételével, Hargitai Iván rendezésében, a budapesti Katona József Színház pedig 6+1 programmal érkezik.

Sajtótájékoztató a Zsolnay-fesztiválról

A Katona-maratonról szólva Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elmondta: május 1-jén a Sufni szinte teljes repertoárját eljátsszák Pécsett, köztük a Nordost című előadást - amely a Pécsi Országos Színházi Találkozón is látható lesz júniusban - és a Mi ez a hang? (Dzsesztetés) című produkciót, a nap végén pedig Vajdai Vilmos színész speciális diszkóval várja a közönséget.

Mint Márta István rámutatott, több olyan eseménynek is helyet ad a fesztivál, amelyet fiatalok hoznak létre, adnak elő. A résztvevők között ott van például a PTE Művészeti Kara és Kommunikációs Tanszéke, valamint a Janus Egyetemi Színház is. "A fesztivál célja elsősorban a fiatalok bevonása, részvétele" - mondta Márta István, hozzáfűzve, hogy a Zsolnay család és hagyománya, amely a minőséget és a kreativitást helyezte előtérbe, ugyanerre kötelezi a fesztivál szervezőit is.

Márta István egy, a fesztivál kezdetét megelőző eseményre is felhívta a figyelmet: április 19-én nyílik meg a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás, amely az elmúlt bő másfél évszázad történéseiről ad áttekintést.

Márta István

A fesztivál nyitó napján adják át a negyedben található Planetáriumot, az 1300 négyzetméteres Pécsi Galéria területén pedig Látványtér 2012 címmel rendeznek kiállítást, amelyen az elmúlt évek legjobb, legizgalmasabb színházi díszleteit, jelmezeit, látványterveit mutatják be - fűzte hozzá Márta István.

Palya Bea énekes, aki Szefárd estje mellett minden nap zenés tárlatvezetést is tart a Zsolnay Negyedben, kiemelte: a legfontosabb az ilyen fesztiválokon, hogy a művészek, alkotók találkozására ad lehetőséget, közös műveket hozhatnak létre.

Márta István

Márta István elmondta, hogy kormányzati forrásból 500 millió forintot kaptak a Kodály Központ és a negyed működtetésére, a város 442 millió forintot bocsát rendelkezésükre, a jegybevételből, bérleti díjakból és a szponzori támogatásokból pedig 4-500 millió forintos bevételt kell elérniük. A negyedbe 100-150 ezer látogatót kell becsábítaniuk, emellett a Kodály Központban a tavalyihoz hasonlóan legalább 80 ezer látogatóval számolnak.

A negyed következő programjaként egy augusztus 24-én induló, öt-hat napos, kisgyerekeknek szóló fesztivált terveznek - árulta el Márta István.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr268000841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása