7óra7

Shakespeare Fesztivál Gyulán - Középpontban a Hamlet és a szonettek

Shakespeare Fesztivál Gyulán - Középpontban a Hamlet és a szonettek

2013. 07. 07. | 7óra7

Az esemény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, hogy a várszínház 50., jubileumi évadának keretében megrendezett IX. Shakespeare Fesztivál naponta több programot kínál: magyar és külföldi színházi előadások, zenei programok, konferencia, valamint filmvetítés is várja az érdeklődőket. (A színház műsora itt olvasható.)

Gedeon József

A fesztivál 12 napja alatt több mint negyven produkciót láthat a közönség. A programsorozat középpontjában a Hamlet című darab és Shakespeare szonettjei állnak, amelyeket több feldolgozásban is bemutatnak.

A fesztivált Mándy Ildikó Társulatának Szonettek című produkciója, Szalontay Tünde előadása nyitja. A szonettek három koncerten - két kontratenor, Birta Gábor és az angol Nicholas Clapton, a W.H. együttes, valamint Caroll Vanwelden belga dzsesszénekesnő fellépésén - is főszerepet kapnak.

Hamlet - Rusznák András, Varjú Olga, Simon Zoltán

A Hamletet július 5-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával közös produkcióként mutatja be Bocsárdi László rendezésében a Gyulai Várszínház, de a Hamlet két másik előadását is meghívták: a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsótér Sándor rendezte vizsgaelőadását és a Miskolci Nemzeti Színház Kiss Csaba rendezte produkcióját Felvételről Robert Wilson Hamletmasina című rendezése is látható lesz.

Hamlet - Szabó Erika, Tóth János, ifj. Vidnyánszky Attila, Bach Kata, Csapó Attila

A moszkvai Vahtangov Színház a Szeget szeggel előadásával érkezik Gyulára, a darabot Jurij Butuszov állította színpadra. "A produkció tavaly az év előadása lett a londoni Globe to Globe fesztiválon, ahol 37 ország Shakespeare-előadásait játszották" - emelte ki Gedeon József.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című, Sorin Militaru rendezte előadását is meghívták. A közönség összeállítást láthat Shakespeare szövegeiből Emil Boroghina román színész előadásában, továbbá műsorra tűzik Steven Berkoff angol színész előadását is, amely Shakespeare ármánykodóiról szól.

A fesztivál keretében Lenni vagy nem lenni címmel konferenciát rendeznek, amelyen azt vizsgálják, hogy a Shakespeare-darabokban miért oly fontosak a monológok. Shakespeare és Nádasdy Ádám címmel pedig beszélgetést tartanak a költő, műfordítóval.

A fesztivál záróelőadása a lengyel-angol Song of the Goat Theatre Lear dalai című produkciója lesz.

A Gyulai Várszínház 50. évadát június 22. és augusztus 11. között rendezik meg: fesztiválokkal, koncertekkel és négy színházi premierrel, 50 nap alatt összesen több mint 70 programmal várják a közönséget.

Az igazgató elmondta, hogy az idén is a tavalyihoz hasonló, mintegy 180 millió forintos költségvetéssel számolnak. A városi önkormányzat a rendezvényt 40 millió forinttal támogatja, amely a működés költségeit fedezi, az előadások megvalósítására pedig pályáznak. A szabadtéri színházaknak kiírt pályázaton 53 millió forintot nyertek el, a kiemelt fesztiválok keretéből 8 millió, a miniszteri különkeretből pedig 10 millió forintot kaptak - sorolta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr107998229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása