7óra7

Szegedi egyetemi oktatók a művészeti szabadság mellett

Szegedi egyetemi oktatók a művészeti szabadság mellett

2013. 07. 07. | 7óra7

A közlemény kapcsán érkezett hír, hogy Szegeden, az SZTE BTK kari konferenciatermében december 17-én délelőtt 10 órától villámszimpóziumot rendeznek Bealkonyult? címmel az egyetemi és művészeti autonómia múltjáról, jelenéről és kérdéseiről, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.


Az egyetem oktatói nyilatkozatának szövegét az alábbiakban közöljük:

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezető szakoktatóiként, a vallás és a művészetek terén folytatott kutatásaink fényében, de egyszerű szegedi polgárként is aggodalommal figyeljük azokat a lépéseket, amelyek egy képzőművészeti installáció apropóján előbb megkérdőjelezik a művészet közintézménybeli önkifejezési jogát, majd kétségbe vonják a REÖK kurátorának szakmai hozzáértését, végül a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását kezdeményezik. Aggodalmunkat fokozza, hogy mindez alig néhány nap leforgása alatt, minden szakmai körültekintés, előkészítés és megalapozottság nélkül történik.

A modern művészetek alapgesztusa a provokáció, a határhelyzetek létrehozása, az erős érzelmi reakciók kiváltása. Egy installáció esztétikai értékéről kinek-kinek más véleménye lehet, sokan érezhetik botrányosnak, az erkölcsi vagy vallási érzékenységet sértőnek, egyesek akár vallásgyalázónak is. Ez azonban senkit nem jogosíthat fel arra, hogy egyértelműsítő, kisajátító és kizárólagos értelmezéssel inkrimináljon bármilyen műalkotást, még kevésbé, hogy ezt az egyoldalú elítélést egészen más jelleggel és más szintű ítéletek (például az intézményvezető személyét érintő döntések) alátámasztására használja.

Szegedi polgárként büszkék vagyunk a REÖK friss szellemére és a Szegedi Szabadtéri Játékok patinás hagyományaira. Egyetemi polgárként ugyanekkor érzékenyek vagyunk az alkotás szabadságára is, különösen, amikor ez a szabadság csorbulni látszik. Ezért egyedül olyan döntéshozatalt tartunk szakmailag elfogadhatónak, melyben meghatározó szerep jut az érintett művészeti ágak belső véleményezési és kiválasztási fórumainak.

Szeged, 2012. december 12.

tanszékvezető egyetemi docens, Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék
_Dr. Füzi Izabella_
tanszékvezető egyetemi docens, Vizuális Kultúratudomány és Irodalomelmélet Tanszék
_Prof. Dr. Gyenge Zoltán_
tanszékvezető egyetemi tanár, Filozófia Tanszék
_Prof. Dr. Máté-Tóth András_
tanszékvezető egyetemi tanár, Vallástudományi Tanszék

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr947999421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása