7óra7

Szegényebb lett a közönség – Sülyi Péter a Hétrétország fesztiválról

Szegényebb lett a közönség – Sülyi Péter a Hétrétország fesztiválról

2013. 07. 07. | 7óra7

► Az idén megváltozott kulturális pályázati rendszer hogyan érintette Hétrétországot?

*Sülyi Péter (SP):* Mondhatni: hátrányosan. Nem tudom, hogy a rendszer hibája, vagy a miénk, de az idei Hétrétország fesztivál – a sorban a tizenegyedik - majdnem meghiúsult az elmaradt támogatás miatt. Az elmúlt tíz év során leginkább a Nemzeti Kulturális Alap pályázataira támaszkodhattunk. Sohasem kaptuk meg a kért összeget, de az elnyert résztámogatások egy biztonsági alapot jelentettek, amire építeni lehetett.

Hogy számokkal is alátámasszam: egy tíznapos kulturális fesztivál megrendezése – a Hétrétországéhoz hasonló nívón – minimum 10 millió forintba kerül. Ez arra elég, hogy úgymond normálisan - azaz nem megfeszülve, nem fél lábon állva, nem emberek nélkül - megvalósítható legyen. De már 4 millió forint körüli támogatás reményében el lehet – sőt, el kell - kezdeni a szervezést, és a többire menet közben megoldást keresni. Ezt a többé-kevésbé biztos hátteret jelentette korábban az NKA.

Ha viszont 10 nappal a fesztivál indulása előtt születik meg a pályázati döntés, hogy az igényelt 5,7 millió helyett kaptál 1 millió forintot, akkor fejvesztve kell leállítani a nyomdát, és vérző szívvel törölni a neten meghirdetett program jelentős részét. Ez történt az idén Hétrétországban. Szegényebb lett a közönség. Olyan kiváló produkciókat kellett lemondani, amelyek – kulturális értékük ellenére - a jegyeladásból nem lettek volna rentábilisak. Több fellépő részéről is tapasztaltunk jóleső szolidaritást, amely jelezte, hogy értik a helyzetet, és megteszik, ami tőlük telik, ám még így is nagyon össze kellett húzni magunkat.

Hogy mégis lett Hétrétország fesztivál, az végül is a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat utolsó utáni pillanatban megígért rendkívüli támogatásának köszönhető.

Hétrétország Fesztivál ► Mi lehet ezek után a Fesztivál további sorsa?

*SP:* Azon az alapon, ahogy eddig - azaz tisztán „kulturális alapon” –, félő, nem fog menni… Új partnerek és megoldások kellenek. A vidékfejlesztés lehetséges területei például nagymértékben átfedésben vannak a mi ars poeticánkkal, amely szintén életmódra, hagyományra és értékre épít. Amennyiben ez a szemléletmód találkozik a vidékfejlesztés gyakorlatával, az mindenki számára hasznos lehet.

További kiaknázatlan potenciált rejtenek a kulturális fesztiválok – főleg a rurális vidékeken – a közönségnevelés, a közművelődés, az új generációk kulturális szokásainak alakítása szempontjából. Nem tudom, ki látja meg ezt a lehetőséget a nemzeti stratégiák alakítói közül – és mikor? Jó volna, amíg még „lábon vannak” ezek a vidéki kulturális fesztiválok.

Az is biztos: nem elég egy láb. A fönntarthatóságot a belső erőforrások mozgósításával is alá kell támasztanunk. Hétrétországhoz szervesen hozzá tartozik a Nyitott Porták hálózata – ez a mi őrségi találmányunk –, amely azt az üzenetet hordozza, hogy a vendégnek minden ingyen van, részesüljön belőle minden látogató. A körülmények arra szorítanak, hogy „ennyire nem lehetünk nyitottak”. Meg kell néznünk, hogy minek mi az ára, és ennek az árnak egy részét el kell kérnünk a látogatóktól (például egy kiadványnál, amelynek van önköltsége, nem tehetjük meg, hogy ingyen szórjuk). Civil szervezetként ugyanevvel a dilemmával állunk szemben. A fesztiválszervező Őri Alapítvány is az önfenntartás gondjával küszködik, a szektor támogatásainak beszűkülése és időbeli elhúzódásai miatt.

Azt is ki kell tapasztalni, hogy milyen erőforrás-tartalékai vannak magának a térségnek, az itt lakó embereknek - legyen az akár önkéntes munka, mint a jegykezelés, vagy megfogni a székeket és odébb vinni mondjuk a Malomból a Pajtaszínházba.

► Hogyan nézne ki és mennyibe kerülne egy általad ideálisnak gondolt Hétrétország?

*SP:* Az ilyesmi nem pottyan az égből. Fejlesztési stratégiát kell hozzá alkotni és lebontani évekre és tennivalókra. Ha meg kellene becsülnöm, azt mondom, hogy öt év és százmillió forint; ilyen ütemben: 40 – 30 – 20 – 10 – 0. Vagyis az ötödik évben már önfenntartó is lehetne.

A programok struktúráját változatlanul megtartatnám. Nem is a programok, hanem a megmutatkozó települések számát gyarapítanánk. Hétrétország - ideális esetben, az ausztriai és a szlovén falvakkal együtt - akár 30-40 települést is fel tudna venni. Nem egy-egy nagyon drága produkcióra pukkantanánk el sok pénzt, hanem arra fordítanánk, hogy az itt élő emberek és a falvak között elinduljanak a kapcsolatok, átjárhatóvá váljanak az egykor volt ösvények, amelyeket mesterséges korlátokkal, határokkal sikerült tönkretenni. Ha ez így lenne, akkor nem csak a fesztivál idején, de a jövő hónapban, és egész évben átmennének rajta az emberek a szomszédba, megnézni akár egy színjátszó csoportot, akár egy kiállítást, vagy éppen azért, hogy asszonyok összeüljenek egy hímzőkörben. Ez volna Hétrétország magára eszmélése, mondhatnám úgy: küldetése.

► Ha jól értelek, ez a fesztivál nem azokról szól elsősorban, akik nézik.

*SP:* Hétrétország találmánya, hogy a helyi embereket hozza helyzetbe, úgy, hogy meghagyja őket saját, természetes élethelyzetükben. A Nyitott Portákon zajlik az élet, miközben azoknak, akik messzi városokból érkeznek, nem puszta időtöltés, vagy szórakozás ez, hanem valódi élmény. Érdekes emberek élnek itt – mindenki érdekes valamiért. Adottságaik, tehetségük révén megmutatkoznak olyan pozitív dolgok, amelyeket nekünk csak egy kosárba kell összegyűjteni, és aki eljön ide, annak ez a kosár egy mesevilág lesz. Egy olyan mesevilágnak szeretnénk tudni Hétrétországot, ahová nem kirándulni jönnek emberek, hanem csodálkozni.

_A Hétrétország fesztivál 2011-ben a_ 7óra7-en:

>>> Sülyi Péter, Hétrétország: „Akár hétrét hajtva a fesztiválzászlót...” >>> Fesztiválképek Hétrétországból (1): Őrség – építés és szemek felnyitása >>> Fesztiválképek Hétrétországból (2): Kopogni szabad, de a kutya harap

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr508000147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása