7óra7

Tízéves a Szegedi Várjátékok

Tízéves a Szegedi Várjátékok

2013. 07. 07. | 7óra7

X. Szegedi Várjátékok 2012-ben is számtalan program közül tudnak válogatni a szegedi Várkertbe kilátogatók. A rendezvény most is a már megszokott felvonulással kezdődik, amin a Szegedi Pinceszínház színészeivel tehetnek egy kört lovas szekéren június 28-án délelőtt 10 órakor. A megnyitó után gyermekprogramokkal folytatódik a rendezvénysorozat.

Megmaradtak a már jól bevált programok, mint a Némó Matiné, kiegészülve a Vasárnapi Matinéval, ahol Sobri Jóska közkedvelt interaktív népmeséiben próbálhatják ki magukat a gyerekek. Olyan mesék kelnek életre, mint A kisködmön, Az ördög menyasszonya, A juhászlegény három mátkája, vagy A cicómicó, A suszter manói. A meséket a Pinceszínház színészei adják elő szerda délutánonként és vasárnap délelőttönként öt alkalommal.

Idén is ingyenes programok lesznek a különböző kézműves foglalkozások és a Népi Játszótér, ami 30-40 féle fajátékkal, ügyességi és logikai játékokkal, kalandparkkal, ugrálóvárral várja majd az érdeklődő kicsiket és nagyokat.

A gyerekek szórakozhatnak a Hólló Együttes jelmezes, interaktív koncertjén, vagy megnézhetik a Fogi Színház előadásában a Lovagmese és a Nils Holgersson című mesemusicaleket, valamint a Hókirálynő Színház játékában a Piroska és a farkas illetve a Furfangos Garabonciás című mesejátékokat. A Pinceszínház jóvoltából Elveszett királyfi címmel - Darvasi László: Trapiti című regénye nyomán – zenés mesejáték lesz megtekinthető.

Új program lesz idén a Színjátszó Tábor, ami június 2-6-ig és június 9-13-ig kap helyet a fesztivál helyszínén. Általános- és középiskolás gyerekeket várnak a szervezők a táborba, ahol neves művészek közreműködésével avatódnak be a fiatalok a színjátszás és színházi élet rejtelmeibe. A foglalkozásokat Farkasházi Réka, Farkasházi István, Papp Gabriella, Varga Bálint színészek és drámapedagógusok tartják, valamint Papp Janó jelmeztervező. A programok részét képezik például a bemelegítő játékok, színháztörténeti előadások, beszédgyakorlatok, illetve külön programok, mint a lovaglás, vagy látogatás a Vadasparkba. A gyerekek előadásokkal is készülnek, melyeknek a bemutatói a Várjátékok ideje alatt lesznek és bárki számára megtekinthetőek. Aki kedvet érez ehhez, az június 28-áig jelentkezhet az első turnusra, és július 5-éig a másodikra.

Természetesen a X. Szegedi Várjátékok a felnőttek szórakoztatására is gondol. Több előadást is bemutatnak esténként, 21 órai kezdéssel. A Pinceszínház saját bemutatójaként látható lesz idén is az Egy csók és más semmi… című operett két alkalommal, új darabként pedig a Peleskei nótárius című komédiáját ajánlja a színház a kedves nézőinek. Ez utóbbi Ádám Tamás rendezésében - az eredeti Gaál József féle azonos című bohózattól eltérő formában - egy teljesen újjáalkotott vígjáték lesz, amelyben a főbb szerepeket Gömöri Krisztián és Kárász Zénó, a további szerepeket Rácz László, Varga Bálint, Papp Gabriella, Kancsár József, Kancsár Orsolya, Sorbán Csaba játssza július 20-ától, öt estén át a „VárSzínházi esték” program keretében.

A vendégelőadások közül V. Kulcsár Ildikó és Gáspár András közreműködésével a Mondod-e még a szót, Szeretlek? című párterápiás tréningen vehet részt a tisztelt nagyérdemű július 14-én este. Pároknak, egyedülállóknak, szakító félben lévőknek és a már elváltaknak is egyaránt érdekes témákat ígér a program. Az előadás a szerző "belebeszéléseivel" tűzdelt, humoros és ironikus, néhol szomorkás, cikkekből szerkesztett, zenés darab lesz Kádek Heny és Gáspár András játékával fűszerezve. A rendező Czeizel Gábor.

A „VárSzínházi Esték” keretében egy másik vendégelőadás is helyet kap, amely ugyancsak vígjáték, Hűvösvölgyi Ildikó és Ivancsics Ilona főszereplésével. Neil Simon Furcsa pár című - Jack Lemon és Walter Matthau alakításában már jól ismert – klasszikus művének női változata, a Női furcsa pár lesz, amelyet a Száguldó Orfeum Színház hoz el Szegedre. A darab Bencze Ilona rendezésében látható július 15-én este. A további szereplők között megtaláljuk például Szilvássy Annamáriát, Farkasházi Rékát, Bajza Viktóriát, Balázs Andreát, Agárdi Lászlót és Bardóczy Attilát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1008000397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása