7óra7

Vizsga- és meseelőadás a Bárdudvarnoki Kulturális Héten

Vizsga- és meseelőadás a Bárdudvarnoki Kulturális Héten

2013. 07. 07. | 7óra7

Bárdudvarnoki Kulturális Hét A Bárdudvarnoki Kulturális Hét integrált művészeti, kulturális-turisztikai, vidékfejlesztési, gasztronómiai és kistérségi-arculatformáló program. Idén két színházi előadás is helyet kap a műsorban. Szombaton és vasárnap lesz látható a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara végzős színészosztályának vizsgaelőadásában, Rusznyák Gábor rendezésében a Bölcsődal, avagy mint erdőben a vadnyom című produkció, szerdán és csütörtökön pedig Fazekas Mihály Ludas Matyi című meséjét tűzték műsorra Varga Zsuzsa, a kaposvári Csiky Gergely Színház Jászai Mari-díjas művészének rendezésében. A színésznő a helybeli gyerekek, fiatalok, felnőttek közreműködésével állította színpadra a történetet. Az előadásokat a bárdi faluházban láthatják az érdeklődők.

***

A csak 16 éven felülieknek szóló Bölcsődal alapötletét egy korábbi munka adta. A diákok másodéves vizsgafeladatként Frank Wedekind A tavasz ébredése című darabjából készítettek jeleneteket. A darab a kamaszkorról, az első ráébredésekről, szembesülésekről szól. Szembesülést a saját szexuális vágyainkkal, szembesüléseket a „felnőtt világgal”, a szülők, a „teremtők” tökéletlenségével és hazugságaival, amelyek a színdarabban végül egy fiú öngyilkosságához vezetnek. Az elemzések során az alkotók hasonló történéseket gyűjtöttek saját korunkból és a közelmúltból. Főként Magyarországról, de a világ más tájairól is. Azt kutatták, mi is történik ma egy fiatallal, hogyan élnek, mik történnek velük és általuk, főleg pedig azt vizsgáltuk, miért is jut el oda egy fiatal, hogy eldobja magától az életet. Cikkeket gyűjtöttek, internetes híreket vizsgáltak. A téma szülte anyag hatalmasnak és átfoghatatlannak tűnt, ráadásként (vagy végső bizonyosságként) közvetlen környezetükben, Kaposváron két gimnazista halálra kínozta s egy tóba dobta egyik osztálytársukat. Ebből született a Bölcsődal ötlete. A keresendő formában és tartalmában az egykori Krétakör Színház FEKETEország című előadását tekintették kiindulópontnak s elérendő célnak is egyben. Rengeteg történetet választottak ki és dolgoztak fel. Családon belüli erőszak, pedofília, gyermekek közötti erőszak, a test mint árucikk, a „nagy bulik”, lerészegedések, s azok következményei, megerőszakolások, sexthingelés, osztályon belüli kiközösítés stb. A cél nem az elrettentés vagy a megértés, nem a kiútkeresés, de még csak nem is a „lásd ember itt élsz, s ezek történnek körülötted, tehát kicsit veled és általad is” moralizáló esztétizálása volt, hanem egyszerűen: a valóság színháziasítása. Az élet színháziasítása.

A bárdudvarnoki előadás premierjére nem a faluházban, hanem az egyetem Peterke-völgyi vendégházában kerül sor! (A produkciót szeptember 1-jén és 2-án a Zsámbéki Színházi Bázison is bemutatják.)

***

A Zselic Lelke Fesztivált a bárdi faluházban, a Művelődés Palotájában augusztus 18-án, szombaton délután fél 6-kor nyitják meg, sajtófotó-, helytörténeti, képző-, ipar- és tájművészeti kiállítással egybekötve. A Nemzetközi Üveg Alkotótelepen egész héten látogatható a Goszthony Mária Somogyország Kincse című kiállítás, illetve az Üveg Szimpoziok kiállítása a bárdibükki Művészetek Kúriája - Goszthony Kúriában. Hétfőn Bárdudvarnok–Bányán, a Panoráma Panzióban csillagászati előadást tart és csillagtúrát vezet: Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke. Kedden Gombos Péter tart előadást Lázár Ervinről, mint a modern mese magyar megteremtőjéről. Ekkor vetítik a kaposszentbenedeki Közösségi Művelődés Házában A legkisebb boszorkány című filmet, amelyet Lázár Ervin írásából rendezett Znamenák István.

Szerdán Bárdibükkön Ferenczy Noémi-díjas üvegművészek - Borkovics Péter (2008), Gáspár
György (2009), Kecskés Krisztina (2010), Sipos Balázs (2011) Melcher Mihály (2012) – kiállítására kerül sor. Csütörtökön Kaposszentbenedeken Finy Petra költő, író tart felolvasóestet. Az azt követő beszélgetést L Dömény Katalin, a Kaposvári Egyetem tanára vezeti. Pénteken Kaposszentbenedeken nyílik a Táj – Művészet II. című kiállítás, a Kapos Art egyesület és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar hallgatóinak munkáiból, s kezdetét veszi a Gyermekkönyv-illusztrációs kiállítás is, amelyen Pásztohy Panka grafikusművész illusztrációit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást Rényi Krisztina grafikusművész, illusztrátor és Szabados János festőművész nyitja meg. Rendhagyó rajzóra is lesz. Szombaton a juh ételek napját rendezik meg, kultúrtörténeti előadásokkal, zenével és táncházzal. A Peterke-völgyben EtnoFaun koncert lesz: Ágoston Béla zenekara lép fel Bocskor Bíborka énekessel. Vasárnap Bárdibükkön a Nemzetközi Üveg Szimpozion kiállításának megnyitójával és az Örökségünk Somogyország Kincse kitüntető cím átadásával zárul a Zselic Lelke Fesztivál – Bárdudvarnoki Kulturális Hét programja.

A rendezvény részletes programja a http://bk

12.blog.hu/ oldalon kísérhető figyelemmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr828000153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása