7óra7

Függetlenül – Pelsőczy Réka

Függetlenül – Pelsőczy Réka

2013. 07. 09. | 7óra7

► A Kicsi nyuszi hopp hopp szociálisan érzékeny témát dolgoz fel, különleges formában.

*Pelsőczy Réka (PR):* Amikor Réti Adrienn és Csémy Balázs, még egyetemistaként megkeresett, hogy dolgozzunk együtt, már tudtam: nem szeretnék előre megírt, kétszemélyes darabot csinálni velük. Jobban érdekelt, hogy együtt hozzunk létre valamit. Azt kértem, keressenek olyan újságcikket, ami számukra érdekes lehet. Gyűjtöttek számtalan történetet, amiből aztán kiválasztottam ezt a sztorit. Ők kutattak ehhez további újsághíreket, megnéztek híradókat és feldolgoztak internetes szövegeket. Engem leginkább az érdekelt, hogy mik történhetnek ezzel a két emberrel, milyen, amikor ők menekülnek. Az előadás tulajdonképpen két gyilkossággal vádolt fiatal menekülését dolgozza fel, és nem életszerű, hogy ennek a menekülésnek minden pillanatában félnek. Biztos nem rettegik végig ezt a szituációt, hanem egy csomó más dolog is történhet velük. Erre kerestünk izgalmas helyzeteket, állapotokat, hogy mik merülhetnek fel: a kajálás, a drogok – vagy eleve az, hogy milyen az autóban lenni, létezni. Talán ott is alszanak, viszont hideg van és állandóan keresik, merre kell menniük. Olyan szituációkat kutattunk, amikből jelenetet tudtak improvizálni. Ketten dolgoztak vele, aztán megnéztem őket – pontosan úgy zajlott a munkafolyamat, mint ahogy az a Színművészeti Egyetemen szokott történni. Nagyon tetszett, amit első alkalommal csináltak. Akkor éreztem meg, hogy a legjobb lenne, ha az egész előadás ebben az autóban játszódna. Az előadás dokumentumokból és mozaikokból áll össze – szerintem az amerikai mozikon felnőtt fiataloknak ez a kicsit filmes, vágásokkal dolgozó fogalmazás kézzel fogható színházi nyelv.

► A két színész sincs messze ettől a korosztálytól.

*PR:* Sőt, amikor elkezdtünk próbálni, akkor még 21-22 évesek voltak. Három éve megy az előadás, a Kino moziban mutattuk be, majd tavaly befogadta a Katona József Színház. Két díjat is nyertünk, a Vidor Fesztiválon és az Ifjúsági Színházi Szemlén.

Kicsi nyuszi hopp hopp

►Változott a tér, mióta bemutattátok?

*PR:* Mivel végig a kocsiban ülnek, egy autóbelső képezi az egész díszletet, ebben van elrejtve az összes kellék. Így teljesen mindegy hol játsszuk az előadást: bárhol le tudjuk tenni ezt a két ülést.

► Viszont a másfél éves szünet után felújított, a HOPPart társulattal közösen létrehozott SZERET…lek biztos, hogy változott: a Mikroszínpad közege nagyon eltér a Szikráétól, ahol eredetileg látható volt.

*PR:* Így igaz. Nagyon szerettem a Szikra terét, látványos és hangulatos volt. A koncepció arra épült, hogy a filmekben látható szerelem mennyire különbözik a valóságos szerelemtől. A színészek valós emberek igazi, interjúkban elmesélt történeteit tanulták meg és játsszák el, és ezeket a keserédes meséket az elegáns térrel és jelmezekkel ellenpontoztuk. Nem látszott a szereplőkön, hogy kik ők valójában: bolti eladók vagy segédmunkások. Amikor elmentünk megnézni az új helyet, a volt Mikroszkóp Színpadot, kiderült: nagyon más – soha nem jártam ott előtte –, de megtetszett a tér hangulata. Leszedettem a bordó függönyöket, amitől az egész tér fekete lett, olyan, mint egy lepukkant bár. Ez át is alakította az előadást: sokkal közelebb vannak a színészek, intimebb a tér, ezáltal a beszéd is sokkal finomabb. Szerintem nagyon jót tett a darabnak ez a fajta, nézőkhöz való közelség, hogy közvetlenebbül tudnak hozzájuk beszélni – ez nagyon jó élmény. És úgy érzem, hogy a nézők itt is nagyon szeretik az előadást.

SZERET...lek - Pelsőczy Réka az előadásról

►A közeljövőben közreműködsz új független produkcióban?

*PR:* Tervezünk egy előadást, amiben játszani fogok. Ez is a Manna produkciójában készül, az egyetemista Erdeős Anna fogja rendezni egy kortárs skót szerző kétszemélyes zenés darabját. A partnerem Kocsis Gergő lesz. A Sufniban fogjuk bemutatni – aztán ha jól sikerül, meglátjuk, mi lesz a sorsa.

>>> Kicsi nyuszi hopp hopp - színlap, időpontok, jegyvásárlás >>> SZERET...lek - színlap, időpontok, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr917999441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása