7óra7

Idáig tudom a történetet – rendhagyó turnén a Kiscsillag

Idáig tudom a történetet – rendhagyó turnén a Kiscsillag

2013. 07. 09. | 7óra7

Kiscsillag - Mihalik Ábel, Ózdi Rezső, Lovasi András, Leskovics Gábor Idáig tudom a történetet címmel októberben turnéra indult a Kiscsillag. A koncertsorozat legfontosabb újdonsága az, hogy a teljesen áthangszerelt dalok mellett a zenekar olyan előadást dolgozott ki a már jól ismert csendes-ülős műsorából, amely az irodalmi stand-up comedy műfaji sajátosságaiból is merít és építkezik. A rendhagyó zenei est Lovasi András ötletén alapul, aki Papp Sándor Zsigmond írót kérte fel alkotótársnak. "Zsiga - most már talán mondhatom, hogy kedves barátom, de korábban nem ismertem, még csak nem is találkoztunk soha - írt egy könyvet Semmi kis életek címmel. A kedvenc könyvem volt tavaly. Innen jött az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha történeteket írna a dalainkhoz. Olyan történeteket, amelyeket az emberek egymásnak mesélnek kocsmákban, házibulikon, baráti beszélgetéseken az életükről, főleg persze a szerelmi életükről" – mondja az örökké kísérletező Kiscsillag fő dalszerzője, majd így folytatja: "Mindenkinek vannak történetei, vagy saját alapanyagból, vagy barátok, ismerősök életéből, jól végződik, rosszul végződik, vagy épp sosincs vége, viccesek, tragikusak, főként viccesek-tragikusak. Sokszor attól függ, milyenek aznap, hogy hogy kezdjük el, hol hagyjuk abba, kiről és miről, miért és kinek mondjuk. Begyakoroljuk őket, csiszolódnak, tömörödnek, ha nem elég színesek, hozzágondolunk egy másik hasonló sztoriból egy árnyalatot, míg a végén magunk se tudjuk, mikor és hol is volt, kivel történt és pontosan mi is. Illetve tudni véljük, de az már nem lényeges. Ekkor a történet már önmagában áll, levált az életről és lehet belőle akár mese, novella, vers, sőt még dal is. Ezen az estén dalok között, dalokban mesélünk el különböző halmazállapotú történeteket - nem sokat, csak egy párat - amelyekből dalok születtek, vagy olyanokat amelyek dalokról jutottak eszünkbe. És, hogy összeérnek-e a szálak valahol? Persze. A végén".

"A történet és a zene egyszerre mozog, tehát az sem igaz, hogy a szöveg béleli körül a zenét, és az sem, hogy a zene adja a szöveg ürügyét. Inkább úgy mondanám, hogy két világ találkozik: a próza és a zene, különféle történetek adnak randevút egymásnak, különféle szemszögekből látjuk felvillanni ugyanazt, csak mindegyiknek más a közvetítő közege. Három szereplő monológjai vezetik be a zenei blokkokat" – árult el még több részletet a műsorról Papp Sándor Zsigmond, aki azt is bevallotta, hogy korábban még soha nem csinált ilyet, a feladat teljesen új volt számára, de nagy örömmel vállalta el a Kiscsillag felkérését. "Lovasi nekem mindig is az az előadó volt, aki leginkább megzenésített verseket ad elő, de nem úgy, mint Cseh Tamás, hanem egy sokkal korszerűbb nyelven. És engem ez a világ mindig is érdekelt, már csak azért is, mert teljesen idegen a számomra. Én sosem tudnék ilyet."

Lovasi András elmondása szerint a műsor kötött részei ellenére minden koncert más és más lesz, menet közben ugyanis folyamatosan változtatnak majd aszerint, hogy mi a közönség reakciója. Az énekes hozzátette, sok dal esetében csak a szöveget és az énekdallamot tartották meg, ami szintén szokatlan lehet majd a rajongóknak, és a műsorban olyan dalok is helyet kaptak, amelyek a hagyományos Kiscsillag- koncerteken "nem találják a helyüket".

A rendhagyó koncerteken a zenekar tagjain kívül részt vesz Vedres Csaba zongorista (ex-After Crying) is, aki legutóbb egy koncert kedvéért abban is segédkezett, hogy elkészüljön a Kiscsillag néhány dalának szimfonikus átírata is. Az újszerűség és a meglepetés tehát ezúttal több mint garantált.

A turné október 18-án folytatódik Székesfehérváron, de a helyszínek között szerepel Szombathely, Pécs és Szeged is. Emellett október 19-én, pénteken Budapesten, a Művészetek Palotájában lép fel a zenekar, az mr2 Akusztik+ a Müpából című, szintén különleges műsorával. Ezen az estén Pásztor Anna énekesnő lesz a vendégük.

Kiscsillag zenekar tagjai:

Lovasi András – gitár, ének
Ózdi Rezső – basszusgitár
Mihalik Ábel – dob
Leskovics Gábor – gitár, vokál

www.kiscsillagzenekar.hu
www.facebook.com/kiscsillag
www.megadokiado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397999755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása