7óra7

JAK tábor 2.0. - Irodalom, digitális kultúra és színházi kánon

JAK tábor 2.0. - Irodalom, digitális kultúra és színházi kánon

2013. 07. 09. | 7óra7

Ebben a témakörben a kerekasztal-beszélgetések az e-könyvek helyzetét, jövőjét, a szerzőiség és a szerzői jog 21. századi kérdéseit, valamint a digitális archívumok, könyvtárak és múzeumok kihívásait mutatják be a meghívott szakértők segítségével. Ennek megfelelően a tábor délutáni vendégelőadója György Péter, esztéta, médiakritikus lesz.

JAK-tábor 2012

A táborban ezen kívül szó lesz még a JAK-füzetek indulásának 30. évfordulója kapcsán Fasírt – újratöltve címmel a fiatal irodalom akkori és mai problémáiról, vitáiról, teljesítményeiről, valamint a JAK Retro sorozatban Sziveri János költészetéről a szerkesztők, kritikusok, egykori pályatársak és követők részvételével. Idén az ImPulzusban Darvasi László Vándorló sírok című kötetéről beszélgetnek a kortárs kritikai vitasorozatok (ÉS-kvartett, Előhívás, Pókháló, Kritikustusa) képviselői. Drog, film és irodalom művészeti összefonódásairól hallhatunk a Kubiszyn Viktor, Garaczi László és Bajtai András triótól. Továbbá az experimentális költészet és a hazai (neo)avantgárd szcéna kiemelkedő alakja, Szkárosi Endre is ellátogat Szigligetre. A fiatalabb alkotók közül pedig ezúttal a FÉLonline és a vajdasági Híd Kör tagjai lépnek fel.

A JAK Világirodalmi Sorozata kapcsán J. M. Ledgard Zsiráf és Mark Collins Hazátlanok című művét, majd a JAK-füzetek friss szerzőit (Áfra János, Bencsik Orsolya, Nagypál István és Váradi Nagy Pál) mutatják be új sorozatszerkesztőink.

A délelőtti versszemináriumot Schein Gábor, a prózaszemináriumot Szécsi Noémi, a drámaszemináriumot Vinnai András vezeti, a költészet kedvelői különlegességként pedig a slam poetry alapjait sajátíthatják el Závada Péter, Süveg Márk és Simon Márton segítségével.

Szeptember 1-jén, délután a színikritikáról, színházi kánonokról és a színházi elemzésről rendeznek vitát Szigligeten Bérczes László rendező, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője, Jákfalvi Magdolna egyetemi tanár, Koltai Tamás kritikus és Vidnyánszky Attila rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetője, a Színházművészeti Bizottság és a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. A beszélgetést Herczog Noémi és Deres Kornélia moderálja.

JAK-tábor 2012

Szeptember 1-jén, a tábor zárásaként a Nézőművészeti Kft. és a Manna Produkció A gyáva című előadása lesz látható, Scherer Péter rendezésében (kritikánk itt) Az előadás szövegkönyve a kábítószer-függőségükről valló emberek személyes dokumentumai és az alkotók – a szereplők, Kovács Krisztián és Scherer Péter, a dramaturg, Gyulay Eszter, valamint Surányi Judit és Gáspár Anna - írásai alapján készült.

A szigligeti JAK-tábort a Nemzeti Kulturális Alap és a MASZRE támogatja.

További információ a programról és táborba való jelentkezésről: a http://jozsefattilakor.hu/ és a http://www.facebook.com/jozsefattilakor oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr468000143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása