7óra7

Milyen lesz ezután a Trafó környezetre gyakorolt hatása - Trafó-konferencia

Milyen lesz ezután a Trafó környezetre gyakorolt hatása - Trafó-konferencia

2013. 07. 09. | 7óra7

Trafó "A vezetőváltás a Trafó élén július 1-jén fog megtörténni. Leendő felelős vezetőként jelenleg nem az a dolgom, hogy az önökben felmerülő kételyeket eloszlassam, hanem konkrét, elvégzendő feladatok állnak előttem. Egyetértek a szakmai nyilvánosság igényével is, ám az én személyes felelősségem, hogy a tényleges, pályázatomat majdan megvalósító munkám során mikor érzem megfelelőnek az időpontot és milyen módot választanék a legátfogóbb szakmai nyilvánosság bevonására" - írta többek között a konferencia elején felolvasott levelében Bozsik Yvette.

A szakmai fórum szervezői előzőleg - Bozsik Yvette kreatív producere, Iványi Marcell kérésére - múlt hét pénteken kérdéseket küldtek a leendő vezetőnek, erre válaszolt levélben Bozsik Yvette.

A rendezvényre a szervezőgárda tagjain (György Péter, Szemerey Samu, Fuchs Lívia, Gáspár Máté, Mélyi József, Inkei Péter, Gulyás Márton) kívül Mihályi Gábort, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnökét, Magács Lászlót, a Merlin Színház igazgatóját, Juhász Kata táncművészt-koreográfust, Pándi Balázs zenészt, zenei kritikust, Erőss Nikolettet, a Ludwig Múzeum kurátorát, illetve Dessy Gavrilovát, a szófiai Red House Center for Culture and Debate alapító-igazgatóját is meghívták.

György Péter esztéta hangsúlyozta: a demokrácia a kultúrában most kezdődik, a közpénzen fenntartott intézmények programjáról, működtetéséről minden esetben vitatkozni kellene szakmai fórumokon. Fuchs Lívia tánctörténész szerint Bozsik Yvette kiváló alkotó és előadó, de ebből nem lehet arra következtetni, hogy tisztában lenne azzal, a Trafónak mint épületnek milyen lehetőségei vannak, a vendégek és műhelyek elférnek-e olyan sűrűségben, ahogy a pályázat felvázolja.

Gáspár Máté, a Krétakör ügyvezetője a színházi programokkal kapcsolatban kifejtette: ezeket Bozsik Yvette a táncszínházak oldaláról közelíti meg, holott eddig az esztétikai megfontolások döntöttek, tavaly a Trafó programjainak mintegy 47 százaléka volt par excellence színházi előadás, és nem érték el a negyvenet a táncprodukciók.

Mihályi Gábor a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke felolvasta a szövetség korábban közzétett, Bozsik Yvette-et támogató nyilatkozatát, kérdésekre nem válaszolt és elhagyta a konferenciát, mert nem tartotta a szakmai fórumot illetékesnek a párbeszédre. Az Átrium mozira pályázó Magács László felsorakoztatta, mely részletek tetszenek neki a pályázatból: például a beavató színházi elképzelések, együttműködés a Baltazár Színházzal, a minőségi alkotótársakkal való koprodukciók.

Talló Gergely, a Trafóhoz kötődő Műhely Alapítvány vezetője megjegyezte: az Átrium is szerepel Bozsik pályázatában, amely a Trafó szatelit intézményeként említi a Bethlen téri műhelyt, a vezető Szögi Csaba pedig megerősítette, van ilyen elképzelés. Szemerey Samu építész, urbanista kiemelte: a Trafó jelenlegi profiljának szerepe van abban, hogy a ferenc- és józsefvárosi ingatlanfejlesztők pályázataikban gyakran hivatkoznak az intézményre. Mint mondta, a leendő vezető által ígért profilbővítés nemcsak azt a kérdést veti fel, hogy a ház kapacitása mit bír el, hanem azt is, milyen lesz ezután a Trafó környezetre gyakorolt hatása.

Néhány szenvedélyesebb hangú felszólalásra reagálva Horgas Péter, a Trafó felügyelőbizottságának elnöke hangsúlyozta: senki sem támadja Bozsik Yvette-et, de jelentős közpénz - csaknem évi félmilliárd forint - elköltéséről lévén szó a szakmának beszélnie kell a jövőről. Mélyi József művészettörténész megemlítette: a sikeres Trafó Galériát mozgóképes műhellyé alakítani csak igen nagy költséggel lehetséges. Erőss Nikolett, aki korábban a galéria kurátora volt, úgy vélte, a pályázat képzőművészeti része nem kínál alapot igazi elemzésre. Pándi Balázs zenész-zenekritikus felvette: még mindig nem tudni, ki lesz felelős a Trafó zenei programjaiért.

A konferenciát vezető Gulyás Márton azzal zárta le a beszélgetést, hogy folytatják a fórumot.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr778001169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása