7óra7

Tarlós: Budapesti színházigazgatók - „rózsaszíntől a mélyvörösig”

Tarlós: Budapesti színházigazgatók - „rózsaszíntől a mélyvörösig”

2013. 07. 10. | 7óra7

A FAS A gonosz színpada címmel közölt budapesti riportot az Új Színházról a lap politikai rovatában. A szerző, Reinhard Veser írásának bevezetőjében megállapította, hogy az Új Színház mostanáig művészi szempontból "szolidan vezetett" és "nem különösebben feltűnő" intézmény volt, Dörner György kinevezésével azonban "ez már a múlt".

A budapesti főpolgármester "kissé eltúlzottnak" tartja a vezetőváltás körüli felháborodást - jegyezte meg a FAS, emlékeztetve egyebek között arra, hogy egyes vélemények szerint politikai megfontolások vezettek Dörner kinevezéséhez. Tarlós István ezt a lapnak nyilatkozva visszautasította, és elmondta: azért választotta Dörner pályázatát, mert abban szerepel, hogy a művész a magyar irodalom klasszikusait kívánja színpadra állítani hagyományos rendezésben, ilyen programmal működő színház pedig eddig nem volt Budapesten.

Tarlós a kinevezést követő felháborodásra utalva hozzátette: nem számított erre a heves és kiterjedt reakcióra. "Csodálkozása őszintének hat, éppen úgy, mint az alig leplezett ingerültség" a kinevezés körülményeinek hamis ábrázolása miatt, ami mindenekelőtt külföldön tapasztalható - írta a lap. A főpolgármester ezzel kapcsolatban kiemelte: "nem bocsátottam el az előző igazgatót, a szerződése egyszerűen lejárt".

Tarlós elmondta: mostanáig valamennyi budapesti színházigazgató ugyanahhoz a világnézeti miliőhöz tartozott, ez a "rózsaszíntől a mélyvörösig" tartó színárnyalatokkal jellemezhető tábor. Most változik a helyzet - fejtette ki a főpolgármester. Ugyanakkor "a saját táboromban keletkezett ellenállás dacára a 15 színházigazgató közül 13-hoz hozzá se nyúltam" - tette hozzá.

Tarlós elmondta: nem engedi, hogy az Új Színház az antiszemitizmus vagy a szélsőségesség más formáinak színpada legyen. Ennek legcsekélyebb jelét is főpolgármesteri figyelmeztetéssel szankcionálja. "Második figyelmeztetés nem lesz", helyette olyan reakció következik, amely "egész Európát meggyőzi" - mondta Tarlós István a német lapnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr768001139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása