7óra7

Dühöngő: három egyetem közös produkciója Zsámbékon

Dühöngő: három egyetem közös produkciója Zsámbékon

2013. 07. 15. | 7óra7

Dühöngő - Marofka Mátyás Egy másfélszobás sötét lakás, ami két embernek is alig elég, nemhogy háromnak. Egy húszas éveiben járóférfi, aki minden reggel hétkor kel, hogy kinyissa a cukorkás bódét. Egyetemistaként biztos volt benne, hogy megváltja a világot. Egy fiatal lány hozzáment ehhez a fiúhoz, aki valamikor szép volt, új és érdekes. Néhány év után már nem beszélgetnek egymással. Vasárnap délutánonként azt játsszák, hogy boldogok. Aztán egyszer csak becsúszik egy gyerek.

„Valami nagyon el van itt fuserálva.”

Három színházi felsőoktatási intézmény koprodukciójában mutatják be John Osborne Dühöngőjét július 18-án a Zsámbéki Színházi Bázison. A főszereplő Jimmyt alakító Marofka Mátyás frissen diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Krajcsi Nikolett - Alison szerepében - éppen egy hónapja végzett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. A rendező, Beczásy Áron pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen államvizsgázott júniusban.

A friss diplomások játszótársai a színpadon Zeck Júlia, Boros Ádám és Terhes Sándor. Osborne művét rendre előveszik a magyar színházak, számtalan feldolgozást láttunk már, de kevesen kísérleteztek azzal, hogy huszonévesre írt szerepeket valóban huszonévesek játsszák. Osborne 1950-es évekbeli angol „dühöngőjében” a huszonévesek vergődései nagyon ismerősek: szűkös albérlet, anyagi gondok, függetlenül attól, hogy kinek van, vagy nincs diplomája. Rosszkedv és szorongás, melyben az áldott állapot terhes, és hangsúlyozza a pillanatnyi kilátástalanságot. A kamaszkor vad ábrándjai még átszűrődnek a huszonév családalapító, társadalomba beilleszkedés kényszerébe; a tizenéves generációs lázadás lassan magatehetetlenségbe „csendesedik”, és a cselekvő energia puffogásba fullad. Alkalmas-e egy szerelmi háromszög vihara, hogy átlépjük korlátainkat? Miből menekülünk „se veled – se nélküled” állapotokba? Egyáltalán hol kezdődik saját életünk, melyben képesekké válhatunk szeretni? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az alkalmi független társulat.

Az egyetemeknek köszönhetően a zsámbéki bemutató után az intézmények színpadain is bemutatja az alkalmi társulat a Dühöngőt, így a következő évadban Budapesten, Kaposváron és Marosvásárhelyen is látható lesz az előadás. Ez az első olyan közös tehetséggondozó programja a három intézmények, mely a frissen végzett hallgatóknak ad közös bemutatkozási lehetőséget.

A programot a Manna Egyesület segítségével sikerült létrehozni, az előadás megvalósulásában és a későbbi utaztatásban is jelentős szerepet vállal az ernyőszervezet. Az egyetemi turné után a fővárosi MU Színház ad majd otthont rendszeresen a produkciónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr207998067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása