7óra7

Cseh–magyar színházi projekt a kisebbségről Prágában és Zsámbékon

Cseh–magyar színházi projekt a kisebbségről Prágában és Zsámbékon

2013. 08. 12. | 7óra7

A cseh Divadlo Unlimited és Meet Factory, valamint a magyar Lakmusz Csoport 2011-ben mutatta be a zsámbéki műemlék rakétabázison Botho Strauss Meggyalázás című darabját. Két év elteltével újra összejött a cseh-magyar-szlovák-lengyel alkotói csoport. Az idei előadás központi témái: nacionalizmus, jobboldali szélsőségek, xenofóbia és a kisebbség. Ezek a kérdések érzékenyen érintik a magyar társadalom mindennapjait. A próbák az egy hónapos rezidens program keretében zajlanak a prágai kulturális központban. A projektet a Nemzetközi Visegrádi alap támogatja.

White coffee - próba

A White Coffee szerzői előadás, amely a Lakmusz Csoport színészeinek emlékeiből, vallomásaiból és improvizációi alapján készült. A társulat színészei három évvel korábban végeztek a marosvásárhelyi egyetemen. "Először akkor találkoztam velük, amikor a Meggyalázást próbáltam Magyarországon. Miután láttam munkájukat, megértettem, hogy hasonló nézeteket vallunk a színházról. Ezért kitaláltunk egy közös projektet. Számukra ez a téma nagyon személyes, mivel magyarként Romániában nőttek fel, ott végezték tanulmányaikat és néhányan az ottani színházakba szerződtek. Mindennap szembesülnek azzal, hogy valójában a kisebbséget jelképezik otthonukban, ezért az identitás és intolerancia kérdései nagyon közel állnak hozzájuk" – írja a projekt rendezője, Lucie Málková.

White coffee - próba

Hasonlóan érzékeli a problémát a projekt dramaturgja és tolmácsa, a Felvidéken született Korpič Gertrud Mária: „A magyarországi előadások többsége, amelyek próbálják érinteni a nagyon is aktuális romakérdést, sztereotip, sarkított képeket halmoznak egymásra, vagy a kisebbség túlságosan romantikus ábrázolásába hajlanak. A mi csapatunk nemzetközi kavalkádja lehetőséget adott arra is, hogy a rasszizmuson kívül más témaköröket is érintsünk a szerzői színház révén.”

Az előző projekthez hasonlóan ezúttal is nagyon fontos szerepet játszik a mozgás és a koreográfia: "A színészek – szereplők színpadi mozgása által, elhelyezkedésükkel, csoportosítással, csoportok szembefordulásával, vagy feloszlásával a nézőkben előhívhatunk olyan asszociációkat, amelyek felidézik bennük a kirekesztés témáját, vagy a többség által született erőt. Nagyon érdekes megfigyelni, mi történik, ha az egyik színész úgy dönt, hogy csatlakozik valamelyik csoporthoz: vagy kiegyenlíti az erőt, vagy túlsúlyba kerül az egyik csoport a másikkal szemben. Számomra, mint koreográfusnak kihívást jelent olyan mód nyitottá tenni a színészek mozgását, hogy a nézőben felidézzen egy konkrét szituációt és a viselkedésmódot. Nem nyújtunk megoldásokat, nem adunk útmutatókat, de talán van némi remény azáltal, hogy kérdéseket teszünk fel" – vallja Halka Třešňáková performer, az előadás koreográfusa.

Az előadás képi világa a lengyel díszlettervező, Barbara Wojtkowiak munkája, a zenei részét, amely főként elődalokból tevődik össze, Zdeněk Dočekal komponálta.

White coffee - próba

A rezidens program munkabemutatója (work in progress) a prágai Meet Factoryben látható augusztus 17-én, este 8 órakor. Azt követően az egész csoport a Zsámbéki Színházi Bázisra költözik, ahol szeptember 5-én kerül sor a hivatalos magyarországi bemutatóra. "Ennek az előadásnak nem az a célja, hogy a dolgok valós létét mutassa be, vagy rekonstruálja az elmúlt eseményeket. Célunk egy nyitott beszélgetés létrejötte, a nézők aktivizálása. A projekt része a középiskoláknak való szerepeltetés is, és a turnéztatás Romániában, Szerbiában és Szlovákiában" – mondja Málková.

A produkció szereplői: Fekete Réka-Thália, Fekete Lovas Zsolt, Koncz Andrea, Kovács Annamária, Orbók Áron és Vass Csaba.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr597997955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása