7óra7

Pénteken kezdődik az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál Tihanyban

Pénteken kezdődik az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál Tihanyban

2013. 08. 14. | 7óra7

A tánc, az installáció, a videómunka, a koncert és a performansz elemeit magába olvasztó rendhagyó előadás látlelet a közösség, a hatalom, a propaganda és a hitvallás viszonyrendszeréről: egyszerre szertartás, beavatás, rítus.

A Szoborrá avatom című előadás színpadképét Jeff Koons Made in Heaven, Popeye és korábbi, Statuary című sorozata ihlette. A produkcióban látható felfújható játékok mindennapi életterünk szimbólumai, amik egy háromszög alakú erőteret hoznak létre. Mindegyik szimbólum a társadalom egy-egy jellemző attitűdjére utal, a köztük lévő kapcsolat pedig viszonyrendszereinket jelképezi. A táncos és a zenészek ebben a térben játszanak és mozognak, miközben megtalálják, megfogalmazzák saját viszonyukat egymáshoz, a közönséghez, az aktuálisan fennálló hatalomhoz és annak bálványaihoz.

Juhász Kata - Szoborrá avatom

"Itt a szoborállítás is állítás. Mint ilyen: lehet igaz és lehet hamis. Ennek megfelelően állhat a szobor helyettünk és állhat közénk. Itt a szoborállítás is egyfajta állítás. Affirmáció. Nyilvános formájában leginkább az eskü műfajával rokon. Igazsága olykor megkérdőjeleződik. Ez hatással van a nyilvánosságot adó közösség életére. A szobor ebben az értelemben médium. Egy olyan médium, amelynek társadalmi szerepe mellett esztétikuma van. Ragyogása olyan, mint a szirének éneke. A szobor bálvány. Eszköz az ideológia avatott és avatatlan szakmunkásainak kezében. Lehet fából, vasból és lehet karikából. A szobor legméltóbb helye egy gépkocsi orrán van. Egy kilométerkő egy helyet jelöl, egy szobor irányt mutat" – olvasható az előadás színlapján.

>>> Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747997939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása