7óra7

Állampolgári ismeretek Zsámbékon

Állampolgári ismeretek Zsámbékon

2013. 08. 15. | 7óra7

„Az a célom, hogy a körülöttünk levő világról írjak, arról, amiben élünk. Ez pedig gyakran azt jelenti, hogy az egyes karakterek végletes helyzetekbe kerülnek, amiben lelepleződnek” – nyilatkozta Ravenhill írói munkamódszeréről. Ám amíg Nagy-Britanniában a darab csupán arról szól, hogy a főhős, Tom (a magyar változatban Tomi) és középiskolás korú osztálytársai felfedezik a szexualitást, a rendező, Tengely Gábor és a dramaturg, Boronkay Soma által készített magyar változatban a jelenlegi társadalmi környezet fontosabb hangsúlyt kap.

A Manna tehetséggondozó programja keretében ismét végzős egyetemisták kapnak lehetőséget a bemutatkozásra - Kaposvárról és a Színház- és Filmművészeti Egyetemről egyaránt.

A darab „felnőtt” szereplői méltó tanítói a fiataloknak. Az egyik epizódszerepet Nagy Mari alakítja, aki először lép színpadra fiával, a még egyetemista Viktor Balázzsal. Aki az osztálynak – többek között – az állampolgári ismeretek tantárgyat Pál András tanítja, a főszereplőt elcsábító férfit pedig Bercsényi Péter játssza.

Tengely Gábor ötlete alapján kerül most először magyar színpadra Ravenhill műve, amelynek témája a nemi identitástudat kialakulása, keresése, a kirekesztettség, a gyerekek egymás közti kegyetlensége – hogy egy osztályközösség hogyan képezi le kicsiben a társadalmi berendezkedést, sémákat, feszültségeket. Az alkotók tudják, hogy kockázatot vállalnak a homoszexualitás kérdését sem megkerülő Állampolgári ismeretek bemutatójával, ami kíméletlenül szembesít a mesterségesen kialakított értékrend visszásságaival, miközben pontos, torzításmentes tükröt tart a diákok, a tanárok és az egész társadalom elé. A szerző néhány évvel ezelőtt így nyilatkozott: „Egy csomó dolog nyomasztó, ami a gyerekekkel az iskolában történik, de hát ilyen a tinédzserek élete.” Ez Magyarországon, ahol hiába van lehetőség az azonos neműek számára is élettársi kapcsolatok bejegyeztetésére, a Nemzeti Alaptanterv figyelmen kívül hagyja a LGBTQ-jogokat és valószínűsíthetően az erkölcstanórák keretében a szexuális felvilágosítás háttérbe szorul majd.

A darab nyíltan és nyersen beszél a szexualitásról, de nem mellőzi a humort, formája pedig egyszerre dokumentarista és a klipek világát idéző. A Zsámbéki Színházi Bázison augusztus 15-én bemutatandó Állampolgári ismereteket a következő évadban nem csupán a Stúdió K-ban játsszák tovább, hanem az alkotók reményei szerint eljuthat középiskolákba is, ahol a tanulók a saját közegükben, a saját tantermükben tekinthetik meg a produkciót, és a fiatal színészek tapintható közelségében, szinte részeseivé válva a történetnek, az előadás előtt és után pedig – szakemberek vezetésével – speciális foglalkozásokat terveznek.

„Hiszünk abban, hogy bátorság nélkül nem lehet áttörés” – mondja Tengely Gábor, az előadás rendezője.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr197997941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása