7óra7

A megújulás jegyében tervezték meg az új évadot a marosvásárhelyi színházban

A megújulás jegyében tervezték meg az új évadot a marosvásárhelyi színházban

2013. 08. 28. | 7óra7

„A Nemzeti Színház a városközpont legforgalmasabb részén helyezte el bérletkampányának sátrát, és ezzel is azt szerette volna jelezni, hogy még közelebb szeretne lenni közönségéhez, Marosvásárhelyre pedig valódi kulturális központként tekint intézményünk” – jelentette ki Gáspárik Attila, aki a múlt évad közel hatvanezerre tehető nézőszámáról és a színház alkotói által nyert tíz hazai és határon túli elismerésről is említést tett, ugyanakkor megnevezte a Nemzeti Színház új évadban kitűzött célját. „Azt szeretnénk, ha minden marosvásárhelyi lakos legalább egy alkalommal ellátogatna előadásainkra a következő hónapokban, a bérletváltást pedig egyfajta közösséghez való tartozás belépőjeként értelmeznék nézőink” – hangsúlyozta a vezérigazgató.


„Jó címek és nagyon jó rendezők jellemzik a Tompa Miklós Társulat új évadát, amelynek felhozatalában, reméljük, mindenki megtalálja az ízlésének és igényeinek megfelelő színházi élményt” – foglalta össze Keresztes Attila a kínálatot.

A társulat művészeti vezetője elmondta, az alkotókat (rendezőket és szerzőket) úgy próbálták összeválogatni, hogy a megújulás jegyében szülessen meg az új évad, hiszen a jó értelemben vett kísérletezés nélkül a színház meghal. A művészetnek mindig az a nagy kihívása, hogy az alkotónak nem a múlthoz, hanem önmagához képest kell megújulnia, úgy kell mainak lennie, hogy a múlt minden tapasztalatát hordozza, ugyanakkor meg kell találnia a sajátos egyéni hangját – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a marosvásárhelyi színház Erdély két legelismertebb magyar teátrumával, a sepsiszentgyörgyivel és a kolozsvárival is bérletcserés együttműködést kötött. Így a marosvásárhelyi közönség láthatja a Bocsárdi László által rendezett Ilja próféta és A fösvény című előadásokat, amelyek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház produkciói. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata pedig a Silviu Purcarete által rendezett Gianni Schicchi című operával vendégszerepel.

Ugyanakkor az évad első nagytermi és kistermi bemutatójáról is beszámolt, amint elmondta: mindkettőre októberben kerül majd sor. „Kicsiknek és nagyoknak is szánjuk a Túl a Maszat-hegyen című zenés kalandjátékot, amely az első nagytermi bemutatónk lesz. Varró Dániel versbe szedett, kiváló színpadi szövegéhez Presser Gábor írt zenét, mi pedig a látványt és a színészi játékot igyekszünk hasonlóan igényesen hozzátenni. Az előadást bérleten kívül játsszuk” – fogalmazott Keresztes Attila.

A művészeti vezető szerint a társulat első kistermi bemutatójában, az Euripidész Alkésztisz című drámája nyomán készülő produkcióban érdekesen találkozik Sorin Militaru rendezői elképzelése és – a marosvásárhelyiek által drámai szerzőként jól ismert – Székely Csaba dramaturgi munkája.

Gáspárik Attila vezérigazgató a sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy a tervezett tizenhat nagytermi és kistermi bemutató mellett a színház a jeles napok és évfordulók alkalmából is szervez különböző rendezvényeket. „A Magyar Dráma Napján Páskándi Géza Kalauz nélkül című drámáját fogjuk felolvasószínházi produkcióként színre vinni, így emlékezünk a kiváló szerzőre, aki ebben az évben lett volna nyolcvan éves. Kemény János születésének 110. évfordulóját pedig a Kultúrpalota jubileumi rendezvénysorozata keretében ünnepeljük egy meglepetésnek szánt, máig ismeretlen drámájával, amelyre a színház levéltárában bukkantunk rá” – részletezte a terveket a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Nicolae Cristache vezérigazgató-helyettes a Liviu Rebreanu Társulat új bemutatóit ismertette, és reményét fejezte ki, hogy – az elmúlt évadhoz hasonlóan – idén is magas látogatottsága lesz a társulat produkcióinak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr77997839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása