7óra7

Tizenötödik születésnapját ünnepli a Trafó

Tizenötödik születésnapját ünnepli a Trafó

2013. 09. 05. | 7óra7

Trafó A jubileumi évad zenei kínálatában szerepel az amerikai dj és hip-hop producer Madlib exkluzív koncertje, az Einstürzende Neubaten frontembereként tevékenykedő Blixa Bargeld estje és az azerbajdzsáni Arzu Aliyeva fellépése - mondta el Szabó György menedzser-igazgató az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A táncos repertoárban továbbra is helyet kap a 200% tánc sorozat. Elsőként az Kuroda Ikujo vezette japán Batik társulat érkezik Budapestre egy élettel teli és felkavaró előadással. A kizárólag női táncosokból álló együttest - amelynek produkcióiban az európai kortárstánc egyfajta japán változata köszön vissza - szeptemberben láthatja a közönség.

A táncsorozat vendége lesz az izraeli Sharon Eyal, a New York-i Kyle Abrahams, az angol Michael Clark és a kanadai Marie Chouinard. Bemutatkozik a Berlinben élő Salamon Eszter és a Trafó igazgatója, Nagy József, aki munkáiban a képzőművészet felé mozdul. A menedzser-igazgató kiemelte, januártól háttérbe szorulnak a külföldi előadások, és a magyarok kerülnek előtérbe. Elmondta, a független magyar társulatok nemzetközileg is elismert értékeket képviselnek, ezért az intézmény helyet és támogatást akar biztosítani számukra. Az évad második felében kilenc magyar táncformáció munkája kerül terítékre.

A színházi produkciók sorát gazdagítja Mundruczó Kornél új - több európai színház támogatásával létrejött - darabjának októberi ősbemutatója és Rába Roland készülő Ionesco-feldolgozása. Tavasszal újra műsorra kerül egyebek között a Szégyen című produkció - mondta Barda Beáta művészeti vezető. Magyar és külföldi dokumentumszínház is lesz a jubileumi programsorozatban: az argentin Lola Arias darabjának alapgondolata, hogy diktatúra - ez esetben a Pinochet-diktatúra - idején született gyerekek rekonstruálják szüleik életét.

A Trafó saját összművészeti sorozataként aposztrofált Városi Ferenc elnevezésű projekt tartalmát Ferencváros lakosainak életanyaga és élményei határozzák meg. A Tűzoltó utca legkülönbözőbb pontjaira kiterjedő ötrészes programsorozatot a közösségi projektekben jártas Schermann Márta rendezi. Az utca- és kerületbeli intézmények támogatásával megvalósuló projekt epizódjai más-más színházi elemekkel mutatják be Városi Ferenc kitalált figurájának életét.

A Duda Éva Társulat Virtus című produkciója a tánc és a cirkusz furcsa átmenetét képviseli, míg a lelkes magyar artistákból álló Freak Fusion narratíva mentén épülő új produkcióval lép színpadra az évadban, amelyet a francia Collectif Petit Travers előadása is gazdagít.

Szégyen - Rába Roland, Derzsi János, Láng Annamária, Bánki Gergely, Szemenyei János, Zsótér Sándor

Szabó György hangsúlyozta: a Trafó célja, hogy még jobban nyisson a fiatal közönség felé. Az intézmény középiskolás korosztályt célzó beavató programja idén ünnepli 10. születésnapját, amelynek alkalmából az elmúlt évek eredményeit összegző könyv is napvilágot látott.

A Trafó Galéria célkitűzései között szerepel a fiatal kortárs magyar képzőművészet regionális kontextusban való bemutatása - húzta alá Fenyvesi Áron, a galéria vezetője. Hozzátette: a galéria újra nyitott a magyar kortárs középgeneráció felé, vagyis olyan képzőművészek kapnak önálló kiállítás lehetőséget, akik karrierjük során már sokat bizonyítottak és retrospektív kiállítások előtt állnak.

A Császár új ruhája című első tárlaton fiatal magyar, román, lengyel és szlovák alkotók egyszerre innovatív és egyfajta kulturális emlékezetre fókuszáló munkái sorakoznak, míg októberben Gerhes Gábor fiktív dokumentalizmus eszközét használó új kiállítása kerül terítékre.

Az évadban jelenik meg a galéria elmúlt két évének kiállításait összefoglaló tanulmánykötet, míg a Trafó pincéjében kialakított új klubhelység egyebek mellett egy beszélgetés-sorozatnak ad otthont, amelyen a galéria korábbi vezetői és a különböző korszakok fontos alkotói ülnek asztalhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr527997777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása