7óra7

Fiatalok Erdélyről – Megkezdték a próbákat a Titánium erdélyi győztesei

Fiatalok Erdélyről – Megkezdték a próbákat a Titánium erdélyi győztesei

2013. 09. 09. | 7óra7

Idén májusban a budapesti Jurányi Inkubátorházban került sor a színházi alkotóknak szánt felhívás eredményhirdetésére, amelyen öt pályakezdő rendező kapott lehetőséget arra, hogy kipróbálja magát egy előadás létrehozásában. Erdélyiként egyedül Bartha Lóránd rendező és Lovassy Cseh Tamás író pályázata bizonyult sikeresnek, mely megvalósításához már augusztus végén nekiláttak az alkotók.

A Maroshévíz melletti Szárazmogyoróson, egy csapatépítéssel egybekötött műhelymunkán vett részt az a tizennégy fiatal, akik nemrég fejezték be színházi tanulmányaikat, vagy jelenleg is valamelyik erdélyi színművészeti egyetemen képzésében vesznek részt. A tíz napos együttlét során improvizációs gyakorlatokra és kortárs színházelméleti kérdések megvitatására is sor került, melyek mind hozzájárultak a 2014 márciusában bemutatásra kerülő előadás kialakulásához. A közös munka kísérleti jellegéből adódóan, az alkotók elsődleges célja az együttgondolkodás elősegítése, melynek – reményeik szerint – a budapesti bemutató után, a közönség is szerves része lesz. Az előadás központi témája az erdélyiség, valamint a fiatal generációk Erdélyhez fűződő viszonya, a közös múltfeldolgozás szükségszerűsége, valamint a kritikus, konstruktív jövőbetekintés elősegítése.

Az alkotók nem egy előre megírt, a drámairodalomból már ismert darabot kívánnak színpadra vinni, hanem egy, a próbafolyamat során születő szöveggel dolgoznak, ahol az írott anyagot egyenrangúnak tekintik az előadás képiségével, valamint a zenével és mozgással. A bemutató pontos időpontját, valamint a próbafolyamattal kapcsolatos egyéb érdekességeket is hamarosan megtalálják az előadásnak szervezett kereteket biztosító Radina Kortárs Művészeti Akció facebook-oldalán Az előadást Orlai Tibor producer menedzseli és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház kamaratermében mutatják be.

A produkcióban színészként Bödők Zsigmond, Moldován Blanka, Molnár Bence, Müller Henrietta, Orbán Zsolt, Papp Andrea, arculattervezőként Fazakas Noémi, rendezőasszisztensként Varga Bence vesz részt.

_Kapcsolódó:_

>>> Szép, diktatorikus csend – Beszélgetés Lovassy Cseh Tamással

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr417997753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása