7óra7

Tizenöt produkció az idei L1danceFesten

Tizenöt produkció az idei L1danceFesten

2013. 09. 09. | 7óra7

A fesztivál idei kínálata a többi között svéd, szerb, dán, norvég-észt, spanyol, brit, francia, izraeli és magyar előadásokat sorakoztat fel - mondta el a fesztivált beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Ladjánszki Márta, a szervező L1 Egyesület művészeti vezetője. A rendezvény helyszínei között van a MU Színház, a Bakelit Multi Art Center, a Jurányi Inkubátorház, a Nemzeti Táncszínház, valamint a Jedermann Café.

A fesztivál különleges, háromdimenziós műsorfüzetének ígérete szerint mások mellett Björn Säfsten, Catalina Carrasco, a premierrel érkező Buday Enikő és Kovács Kata, a szintén újdonságot hozó Fülöp László, a Rapid Eye, Erik Kaiel és Gunilla Heilborn produkcióját nézhetik meg az érdeklődők.

A programokat színesíti a Frissek minifesztivál, amelynek keretében szeptember 22-én ötször tíz perces produkciókban mutatkoznak be fiatal, feltörekvő művészek a tánc, a performansz és a zene területéről. Lengyel Katalin, a minifesztivál művészeti vezetője elmondta, a cél az, hogy minél több művészeti ág képviselője mutatkozzon be egy helyen és ezáltal a közönség is "keveredjen". Mint hozzátette, az egyórás előadás színházi jellegét erősíti a látogatókat köszöntő és búcsúztató csellójáték, illetve az egyes produkciók közötti átállásokat színesítő kisebb performanszok.

Kovács Noémi, az egyesület tagja kiemelte: az L1danceFest küldetése, hogy olyan új gondolkodást honosítson meg a hazai művészeti életben, amely frissítő jellegű, egyszersmind érdeklődésre számot tartó. Mint hozzátette: az évek során egyre bővült és immár Európán is túlterjed a fesztivál fellépőinek palettája. A színházi és táncos projektekben gazdag programsorozat célja, hogy a jövőben is megőrizze sokszínűségét és új megvilágításba helyezze a kreativitás, a művészet és a kultúra szerepét a modern társadalmakban.

A fesztivál emellett olyan párbeszéd lehetőségét igyekszik megteremteni a fellépő művészek számára, amely jó alap lehet a jövőbeli együttműködéshez. Kovács Noémi kiemelte, az elmúlt években majdnem kétszáz művész fordult meg a fesztiválon. A programsorozat saját blogja idén is nyomon követi az eseményeket és a fellépő művészekkel készített izgalmas interjúkat kínál.

Az ötnapos fesztivál kísérőprogramjairól szólva Ladjánszki Márta kiemelte a MAKT (Mobile Academy of Dance Criticism - Tánckritikai Mozgásakadémia) nevű kezdeményezést, amelynek keretében négy magyar tánckritika-tanonc kap lehetőséget arra, hogy Jadwiga Majewska lengyel tánckritikus vezényletével és négy másik külföldi tánckritikussal karöltve kövesse figyelemmel a programokat, beszélgessen a fellépőkkel és írásos formában feldolgozza a látottakat.

L1danceFest 2013 promo

A tánckritikai műhely zárt csoportban zajlik, ám a fesztivál látogatói megnézhetik Herold Eszter és Hegedűs János Domború projekt című fotókiállítását, a TranzDanz kortárs táncegyüttes révén elmerülhetnek a jövőtáncban és a fesztivál történetében most először improvizációs jam keretében is találkozhatnak a művészekkel.

Az 1998-ban alapított, majd évekkel ezelőtt újjáalakult és immár virtuális formában létező - vagyis próbateremmel nem rendelkező - egyesület tevékenységei közé tartozik egyebek között a különböző területekről - tánc, színház, zene és képzőművészet - érkező művészek munkájának támogatása, a workshopok és tanítási lehetőségek felajánlása révén megvalósuló oktatás, a feltörekvő újgenerációs alkotóművészek felkarolása és nemzetközi hálózat fenntartása.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr207997743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása