7óra7

Zene és színház a Rózsavölgyi Szalonban

Zene és színház a Rózsavölgyi Szalonban

2013. 09. 09. | 7óra7

Az ősbemutató rendezője Léner András, szereplője Danis Lídia, Őze Áron, Pogány Judit és Gula Péter. Fontos szempont, hogy minél több olyan művet mutassanak be, amelyet hazai színpadokon még nem játszottak - mondta Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapító művészeti vezetője a hétfői sajtótájékoztatón.

Zimányi Zsófia

Tom Kempinski Magyarországon kevéssé ismert angol drámaíró Távolsági szerelem című művét október végén tűzik műsorra. A történet hősei az Atlanti-óceán két partján élnek, a New York-i színésznőt Tóth Ildikó, a londoni írót Lukács Sándor formálja meg.

Thomas Mann Halál Velencében című művének dramatikus feldolgozásában novemberben szerepet kap Benjamin Britten utolsó, a novella alapján készült operája. Ugyancsak novemberben lép pódiumra önálló estjével a szalonban a 75 éves Sándor György humoralista.

Molnár Piroska és Jordán Tamás Jerome Kilty sokat játszott, Kedves hazug című darabját, amely George Bernard Shaw Nobel-díjas ír drámaíró és egy angol színésznő, Mrs. Patrick Campbell több mint negyven éves levelezéséből keletkezett, újrafordította Nádasdy Ádám. A darab Tisztelt hazudozó címmel december 10-től látható a Szalon műsorán Valló Péter rendezésében, Shaw-t Jordán Tamás, Mrs. Campbellt Molnár Piroska személyesíti meg.

Az elmúlt évadban a Rózsavölgyi Kiadó által 1912 és 1940 között kiadott dalokból és korabeli kabarétréfákból, jelenetekből, újságcikkekből készítettek összeállítást. Az idei válogatásban A legvidámabb barakk címmel az 1945-1989 közötti időszak legismertebb slágerei és legkedveltebb kabaréjelenetei elevenednek meg. Az estet Kalmár Tibor rendezi, a zenei irányító Szilassy Nelly - emelte ki Zimányi Zsófia.

Az évad második felében, januárban mutatják be Forgách András Szorul a hurok - A Oktogontól a Kútvölgyi útig egy Pobjeda hátsó ülésén című művét a szerző rendezésében. A színmű Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének két fejezete (Egy úri ház, Szorul a hurok) alapján íródott.

A Gyilkosság telefonhívásra című Alfred Hitchcock-thriller alapjául Frederick Knott azonos című színdarabja szolgált, amely évekig nagy sikerrel futott a Broadway-n. Az izgalmas krimit most Dicső Dániel rendezi Szervét Tiborral a főszerepben.

Könnyű préda - Sarkadi Kiss János, Balikó Tamás, Margitai Ági, Pikali Gerda, Bezerédi Zoltán, Mózes András

Márai Sándor írására, A szegények iskolájára épül a jövő áprilisi bemutató. Az évad egyik legizgalmasabb vállalkozásának ígérkezik május elején Émile Ajar (Romain Gary) Előttem az élet című, 1975-ben megjelent kultikus regényének kamaraszínházi változata. Lőrinczy Attila adaptációja négy főalakra szűkíti a szereplők körét. Alföldi Róbert, az előadás rendezője valamennyi figurát 70 év körüli színészekre osztotta. Így Momót, a 14 éves arab kisfiút Margitai Ági formálja meg.

Az évad utolsó premierjét május végén Réthly Attila rendezi. Hindi Brooks amerikai írónő Romance.com című vígjátéka az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt. Ugyancsak Réthly Attila jegyzi a júliusban Szentendrén bemutatott Könnyű préda című komédiát. Lőrinczy Attila darabja, amely a Szentendrei Teátrum és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség közös projektjeként valósult meg, ősztől felkerül az Átrium Film-Színház műsorára.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr577997741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása