7óra7

Verdi Falstaffjának premierjével kezd a Magyar Állami Operaház

Verdi Falstaffjának premierjével kezd a Magyar Állami Operaház

2013. 09. 11. | 7óra7

Az Operaház új megbízott főzeneigazgatója, Halász Péter a szeptember 21-i premierrel teszi le Budapesten a névjegyét - hangzott el az intézmény szerdai sajtótájékoztatóján. Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy 15 Verdi-opera szerepel a ház repertoárján. Hangsúlyozta: a Falstaff bemutatása az együttes számára jelentős esemény, hiszen megkoronázza a zeneszerző születésének évfordulójához kapcsolódó eseményeket.

A főigazgató szólt arról is, hogy az ősz folyamán az Erkel Színházban a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban a Schiller-drámák alapján komponált trilógia, a Haramiák a Luisa Miller és a Don Carlos lesz műsoron.

A Falstaff címszerepét az első előadásokon Kiril Manolov, később a romániai születésű Alexandru Agache formálja meg. A bolgár bariton Zágrábban is énekli a szerepet, ahol korábban ugyancsak Arnaud Bernard rendezte Verdi művét. A horvát fővárosban a produkciót ezekben a napokban újítják fel. Manolov egyébként annak a Wiesbadeni Operaháznak az egyik vezető énekese, ahol Hamar Zsolt a főzeneigazgató. A bolgár művész repertoárján a Verdi-operák mellett Rossini- és Donizetti-darabok szerepelnek.

A Strasbourgban született rendező, Arnaud Bernard 1996 óta több alkalommal színpadra állította a Falstaffot. Az alkotó a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ahányszor találkozik Verdi művével, annyiszor fedez fel benne valami új vonást. Tévedésnek tartja a mű "hattyúdalként" vagy "testamentumként" való értelmezését.

"A Falstaff a Verdi-operák szerves folytatása, nem a melankólia uralja, hanem az életöröm. Számomra az a kihívás, hogy a főhős jellemének bonyolultságát megmutassam, nem ábrázolhatjuk csupán feketének vagy fehérnek. Filozofikus vígopera, amely az időskor bölcsességéről is szól" - fogalmazott Arnaud Bernard.

Hozzátette: régóta szeretett volna a budapesti Operaházban dolgozni. Az alkotó örömét fejezte ki, hogy épp a Falstaffra hívták meg, és hogy olyan szereposztással dolgozhat, amelyben a hangok szépen összeillenek.

"Nagy öröm naponta kinyitni a Falstaff partitúráját, élvezzük a munkát, átéljük, milyen érdekes és áttetsző struktúrát épített fel a zeneszerző. Mozart és Rossini vígoperai hagyományait folytatja Verdi, de a saját tradícióját szinte teljesen megújítja. Élettel teli muzsika, amely teli van finomságokkal. Szinte kamarazenei hangzást kell előidéznünk. Ehhez a vonósoknál visszaállítottunk vonásnemeket, amelyek talán kényelmetlenek, de hitelesek" - emelte ki Halász Péter karmester.

Ahogy tavaly, az Ybl-palota előtt idén is szabadtéri események vezetik be az évad nyitányát, amely az autómentes napra esik, így az Andrássy úton nem lesz forgalom. A rendezvényen ezúttal is megszólal egy egyfelvonásos mű, Menotti A telefon című darabja. Az idén a Hajós utcai épületsaroknál lesz a miniszínpad.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557997719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása