7óra7

Egymilliárdos kiegészítő támogatást kap az Operaház

Egymilliárdos kiegészítő támogatást kap az Operaház

2013. 09. 16. | 7óra7

Magyar Állami Operaház Az Operaház főigazgatója elmondta: Balog Zoltán miniszter aláírta a szervezeti és működési szabályzatot. Ókovács Szilveszter ennek alapján közölte azt is, hogy véglegessé vált Solymosi Tamás balettigazgató és Turkovics Monika marketingigazgató öt évre szóló kinevezése. Az ügyvezető igazgató Főző Virág eddigi jogtanácsos lesz, és lesz egy művészeti igazgató is, egyelőre nem tudni, ki. Halász Péter megbízott főzeneigazgató egy évet tölt az Operaházban, közben kiírnak a posztra egy új pályázatot.

A Magyar Állami Operaház modernizációjának utolsó szervezeti lépéseihez érkezett el, amikor a fenntartó minisztériumnak jóváhagyásra nyújtotta be új szervezeti és működési szabályzatát, mely a vezetői struktúra átalakítása mellett alkalmazkodás az Erkel Színház újranyitásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó megnövekedett feladatokhoz. Az EMMI képviseletében Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár bejelentette: a 2013-as évre 1,1 milliárd forint plusztámogatást kap az intézmény, amely beépül az Opera költségvetési forrásai közé.

A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma által elfogadott, és 2013. szeptember 5-én hatályba lépett új SZMSZ-nek megfelelően átalakított menedzsmentben a főigazgató-helyettesi (ügyvezető igazgatói) feladatokat a vonatkozó pályázat eredményes lezárásig dr. Főző Virág látja el.

Halász Péter karmesterrel az új szabályzatnak megfelelő tartalommal a főzeneigazgatói teendők megbízotti ellátására 2013. augusztus 23-tól a sikeres pályázat lefolytatásáig, de legfeljebb egy évre szóló megállapodást kötött az Opera.

Az új vezetői struktúrában bevezetésre kerülő művészeti igazgatói feladatkört, valamint az ügyvezető igazgatói feladatkört – csakúgy, mint a megváltozott struktúrájú és feladatú magasabb vezetői, illetve vezetői munkaköröket – megpályáztatja az Opera. Az átmeneti időszakban a műszaki igazgatói feladatokat megbízottként Mozsár István látja el.

A korábbi, eredményes pályázatokat követően 2013. július 1-től 5 év határozott időre Solymosi Tamást – miniszteri jóváhagyással – a balettigazgatói feladatok, dr. Turkovics Monikát a marketing- és kommunikációs igazgatói feladatok, Simon Bélát 2013. augusztus 1-től a zenekari-igazgatói feladatok ellátásával bízta meg Ókovács Szilveszter főigazgató.

Héja Domonkos 2013. augusztus 23-tól, öt év határozott időre elfogadta az Operaház vendégkarmesteri feladatokra szóló szerződési ajánlatát, a Kodály Zoltán Háry János című daljátékának lemezfelvételére vonatkozó szerződés mellett. (A felvétel az Opera együtteseinek és szólistáinak előadásában, az intézmény CD-sorozatának részeként jelenik meg 2013 decemberében.)

Az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának átfogó, tartalmi módosítását nem jogszabályváltozás indokolta: az Erkel Színház megnyitásával a Magyar Állami Operaház működési volumene lényegében megduplázódott. Az ennek érdekében lebonyolított létszámbővítés szintén hangsúlyosan indokolja a vezetési struktúra átalakítását, a szervezet működőképességének a megnövekedett igények szerinti fokozása érdekében.

Az újonnan kialakított vezetői pozíciók: a művészeti igazgatói terület kiválása a főzeneigazgató alá tartozó feladatkörből, valamint a korábbi ügyvezetői és műszaki igazgatói feladatkörök szétválasztása révén jöttek létre.

A Magyar Állami Operaház, mint hazánk legnagyobb kulturális intézménye ősztől – a rendszeresen fellépő művészeket, közreműködő partnereket is ideértve – mintegy 1200 dolgozó, művész és partner munkáját igényli – olvasható az intézmény sajtóközleményében.

A főigazgató alatti szinten 7 igazgató (főigazgató helyettes – ügyvezető igazgató, gazdasági igazgató, főzeneigazgató, balettigazgató, művészeti igazgató, műszaki igazgató, marketing- és kommunikációs igazgató) irányítja a következő öt évben annak az évi közel 700 programnak a végrehajtását, amely mellett az Opera új Műhely- és Próbacentrumának felépítése, és az Andrássy úti épület részleges felújítása is napirenden lesz. Valamennyi érintett státusz betöltésének feltétele a sikeres és eredményes pályázat lefolytatása.

*A délutáni évadnyitó társulati ülésen az alább felsorolt művészek vettek át kitüntetést a 75 éves Berczelly István köszöntése után:*

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze címet Csikós Attila díszlettervező vehette át Szinetár Miklós címzetes főigazgatótól. Posztumusz Örökös Tag lett Bartha Alfonz magánénekes és Járay József magánénekes.

Simándy József emlékplakettet Horváth István magánénekesnek, a Melis György-díjat Temesi Mária magánénekesnek, a Juventus-díjat (dr. Ádám Tibor és felesége által alapított díj): Sáfár Orsolya magánénekesnek és Lakatos Péter kürtművésznek, a Dr. Mándi Andor és felesége által alapított díjat Baráth Emőke magánénekesnek, a Vágó Nelly emlékérmet pedig Horváth Katalin díszlet- és jelmeztervezőnek ítélték.

Az év énekkari művésze: Halász Ferencné Bognár Erzsébet és Takács András.

Az év zenekari művésze: Baráti Eszter csellóművész és Nyári László nagybőgőművész.

Az év kartáncosa (a díjat az évad végén adták át): Antal Tünde balettművész és Morvai Kristóf balettművész.

Vasfüggöny-díjat vett át Fényes Péterné női fodrász és Krusch Antalné balett öltöztető.

A Pless László emlékére életre hívott alapítvány Fekete Valéria korrepetitort tüntette ki, a Ráday Sári Alapítvány Ambrus Imre címzetes magánénekesnek ítélt elismerést.

„Az előadásokért”- emlékérmet Karczag Márton főemléktáros és Rzezách Sándor fővilágosító vette át.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr767997677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása