7óra7

Nyílt nap a Nemzetiben – Vidnyánszky: Alföldi Nemzetije „provokatív, hatásvadász, kiégett”

Nyílt nap a Nemzetiben – Vidnyánszky: Alföldi Nemzetije „provokatív, hatásvadász, kiégett”

2013. 09. 17. | 7óra7

A 14 órakor induló programok között kézműves foglalkozások, táncház és hangszerbemutató is szerepel, emellett a magyar dráma napja alkalmából kerekasztal-beszélgetést rendeznek - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott programismertetőjében.

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. Provokatív, hatásvadász, kiégett Nemzeti Színházat hagyott hátra Alföldi Róbert, kettős mérce alapján Balázs Pétert politikai, és nem szakmai alapon támadják, és már felszentelték a Nemzeti Színházat – nyilatkozta az Origónak Vidnyánszky Attila A cikkben azt állítja, hogy Alföldi is politikai kinevezett volt, hónapokkal előtte lehetett tudni, hogy ő lesz az igazgató (ennek igazságáról lásd nyári interjúnkat Alföldi Róberttel) Arról, hogy Vidnyánszky Három nővér rendezése is felforgatta a szerző által leírt cselekményrendet, azt állítja: az a szerző üzenetének lényegét érintő gondolat mentén született, tehát nem provokáció, hanem gondolat. Halász János, Balog Zoltán, Fekete György és Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház 2013/2014-es évadának évadnyitó társulati ülésén, 2013. augusztus 21-én. Úgy véli: "az elmúlt félévben látott szimpátiahullámnak - amit nevezhetnék politikai demonstrációnak is - nem sok köze volt a színházhoz". Bejelenti: a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetéséről lemond, és az inkább konzultatív, stratégiai rektorhelyettesi posztért járó fizetését sem veszi fel, és jelzi, hogy a Magyar Teátrumi Társaság elnökeként és a Színházművészeti Bizottságban végzett munkájáért sem vesz fel fizetést. |

Szerzőként Tamás Menyhért, Verebes Ernő és Végh Attila vesz részt a felolvasószínházzal egybekötött beszélgetésen, amelyen a komáromi Jókai Színház művészei adják elő az írók darabjaiból választott részleteket. A közönségnek olyan drámákból - a Tanúságtevők, a Gerendák és a Megkeresés történt című műből - nyújtanak ízelítőt, amelyek nagy valószínűséggel a közeljövőben a színház repertoárjára kerülnek.

A nagyszínpadon az új társulat nyitóelőadásának, Tamási Áron Vitéz lélek című darabjának próbáiba is bepillantást engednek az alkotók: kora délután és este a nyílt próba, délután a világításpróba látogatható. Az első alkalommal szeptember 27-én látható előadást Vidnyánszky Attila állítja színpadra. A produkcióban Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Mécs Károly, Reviczky Gábor és Nagy Anna szerepel.

A Gobbi Hilda Színpadon kora délután Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszaka című darabjának nyílt próbáját nézhetik meg az érdeklődők: a produkciót Szabó K. István rendezi. Az előadásban többek között Básti Juli, Eperjes Károly és Sinkó László játszik.

Bródy és a két Hunyady címmel kiállítás-megnyitót tartanak, továbbá ezen a napon mutatják be a teátrum új szakmai lapját, a Szcenárium című folyóiratot. A társulat színészeivel - Bánsági Ildikóval, Szűcs Nellivel, Trill Zsolttal, Rácz Józseffel, Tóth Augusztával, Nagy Marival, Tóth Lászlóval, Eperjes Károllyal és Farkas Dénessel - "villámrandin" találkozhatnak a nézők a karzaton.

Az ORT-IKI Báb- és utcaszínházi társulás gólyalábasok bemutatkozásával, a Vojtina Bábszínház a Babszem Jankó, a Fabók Mancsi Bábszínháza A székely menyecske meg az ördög, a Magyar Népmese Színház pedig a Többsincs királyfi című produkcióval vesz részt a Nemzeti Színház évadindító rendezvényén.

A Gobbi Hilda Színpadon délután a Canarro trio lép fel, később Verebes Ernő és Verebes György koncertje várja a közönséget. Este Hobo - Földes László - József Attila-estjéből mutatnak be részleteket, továbbá Szirtes Edina Mókus mellett a társulat művészei is fellépnek: Udvaros Dorottyát, Szűcs Nellit, Kristán Attilát, Mátyássy Bencét és Szatory Dávidot láthatja a közönség. Az estét táncház zárja. A nyílt nap programjaira a belépés ingyenes.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr507997669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása