7óra7

Préda – Bozsik Yvette új előadását Janus Pannonius verse ihlette

Préda – Bozsik Yvette új előadását Janus Pannonius verse ihlette

2013. 09. 17. | 7óra7

"A tánc kifejező lehetőségeinek határait keressük az előadásban. Inspirálója a Mars istent körülvevő kultusz, a rituális áldozati szertartások formavilága, és letűnt ünnepélyessége, a római kor mítoszai és rituáléi, a közös tánc és annak isteni ereje, hite" – mondta Bozsik Yvette, hozzátéve, hogy az előadás Philippe Heritier, Párizsban élő svájci kortárs zeneszerző erre az alkalomra komponált zenéjére készült. Heritier már sok éve dolgozik Bozsik Yvette-tel és a társulattal. Többek között ő komponálta a Traviata és az Ezeregyéjszaka virágai című előadás teljes zenei anyagát is. Philippe zeneszerzőként a darab készülési folyamatában végig részt vesz, és a készülő koreográfiára írja a zenét, hogy az a legteljesebben tudja szolgálni a táncelőadás mondandóját és formáját.

Préda

– Az előadás egy birodalom bukásáról szól, egy kultúra megsemmisüléséről, az emberek egymás iránti gyűlöletéről, amely évszázadok óta ír ki kultúrákat az egyetemességünkből. A közösség és az egyén, az élet és a halál viszonyát kutatja az előadás, válasz keresve az emberi körforgásra, és hogy hogyan találhatjuk meg mindebben a megnyugvás lehetőségét és a békét. A belső és külső békét, amelyre mostanában annyira szüksége van a világnak – mondta új premierje kapcsán a Kossuth-díjas koreográfus.

p{color:white; background:#8c0e0f; padding: 5px 10px}. Janus Pannonius: Mars Istenhez békességért

p{color:white; background:#993333; padding: 5px 10px}. Ötöd szférán hatalmas, súlyos léptű Úr,
Kinek sisaktaréja véres fényt ragyog,
Saturnus sarja, nagy Junónak gyermeke,
Te égi őr, te nagy titán-rettegtető,
Te prédaéhes, úr hadak s a béke sorsán,
Te férfit ékesítő, héroszt szentelő,
Te súlyos léptű, talpig vasba öltözött,
Határt kipusztító, várost leromboló,
Ki által árva lesz a föld és telt a Tartarus,
Te szörnyű vérivó, halottra éhező,
Te férfiromlás, asszonyoktól átkozott,
Szegénynek kincset adsz, kifosztasz gazdagot,
Te békegyűlölő, vad éhhalál-szülő,
Szerzője rettenetnek, pánikindító
Atyánk, kíméld megfáradt pannon népemet!

***

A Bozsik Yvette Társulat 2013-ban ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból nyílik fotókiállítás Horváth Judit előadásképeiből a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában. A kiállítást szeptember 18-án este 6 órakor nyitja meg Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház korábbi alapító-igazgatója.

Horváth Judit húszéves kora óta fényképez, autodidakta. Megtanulta az analóg fotókidolgozás minden lépését, 2005 óta fényképez digitális fényképezőgéppel. Fotóblogját 2009-ben és 2012-ben kategóriájában az első tíz közé választották. A Bozsik Yvette Társulat, valamint 2011-2013 között a Nemzeti Színház produkcióinak fotósa. A kiállításra a Bozsik Yvette Társulat Nemzeti Táncszínházban bemutatott előadásairól készült fényképekből válogattak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307997673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása