7óra7

Non-stop lakásszínház és interaktív könyvtár-színház a PLACCC-on

Non-stop lakásszínház és interaktív könyvtár-színház a PLACCC-on

2013. 09. 18. | 7óra7

Mindenki a saját regényének főhőse a Bábeli könyvtárban

Interaktív színházi játékkal készül a budapesti PLACCC Fesztiválra a dramaturg hallgatókból és fiatal vizuális alkotóművészekből álló Dinamó Budapest. A csapat szeptember 25. és 27. között egy Andrássy úti könyvtárban életre kelti az irodalmat. A Bábeli könyvtárban a közönség több olvasmányon keresztül vezető utat jár be, mindenki a saját előadása főszereplője lesz, a végső történet pedig a részletekből áll össze.

Bábeli könyvtár Izgalmas játékra hívja az olvasást és a színházat kedvelő közönséget szeptember 25. és 27. között a Dinamó Budapest a PLACCC Fesztiválon. A Bábeli könyvtár című előadás nézői átlagos látogatóként érkeznek meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókintézményébe, az Andrássy út 52. szám alá, ám ez pillanatok alatt megváltozik, mert a közönség tagjai a könyveket olvasva egy történet részeseivé válnak. Útjuk során a világirodalom legkülönfélébb alkotásaival találkoznak, az ismert és kevésbé ismert szövegrészletekből pedig egy polgárháború eseményei bontakoznak ki, amit a résztvevők a különleges játék segítségével vészelnek át. A Bábeli könyvtárban mindenki a saját előadása főszereplője, a végső történet pedig a részletekből áll össze. A Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg hallgatóiból és fiatal vizuális alkotóművészekből álló Dinamó Budapest előadásának témája és tárgya az olvasás mint befogadói élmény, illetve annak folyamatosan változó hagyománya. Az alkotók a nyomtatott szöveghez fűződő hétköznapi szokások megváltozására, a letölthető könyvek, az e-könyv olvasók elterjedésének hatásaira reflektálnak előadásukban. Az előadás során az internet működésének struktúráját alkalmazzák könyvekre, vagyis színházi játékukban a nézők úgy jutnak el egyik könyvtől a másikig, mintha azok hiperhivatkozásokkal, linkekkel lennének összekötve.

Non-stop lakásszínház a PLACCC Fesztiválon

Egy holland-olasz szerelmespár hosszú távkapcsolat után Budapesten költözött össze. A két művész arra vállalkozik, hogy a számukra idegen országban és városban zajló mindennapjaikat, életük eseményeit gyúrják össze egy előadásfolyammá. A ONE IN ONE: BUDAPEST című különleges színházi produkciót szeptember 24. és 27. között az otthonukban láthatja a PLACCC Fesztivál közönsége.

ONE IN ONE: BUDAPEST A rendhagyó lakásszínházi előadásairól ismert Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke ötlete alapján születik meg a ONE IN ONE: BUDAPEST című produkció az őszi PLACCC Fesztiválon. A főszereplő egy valódi szerelmespár, Malu Peeters holland hang designer és David Power olasz színész. A fiatalok Budapestre költözése minden szempontból hatalmas változást hozott számukra. A semmiből kell megszervezniük új életüket, alkalmazkodniuk az új helyzetekhez, beépülni egy idegen közösségbe, munkát és barátokat találni. Malu és David ebben a speciális helyzetben a saját nemzeti identitását keresi, összehasonlítva a magyarokéval, kutatva annak sajátosságait.  Mindennapjaikat és élményeiket folyamatosan dokumentálják az interneten naprakész fotókkal, videókkal és blog bejegyzésekkel.

A művészpár a PLACCC Fesztiválon arra vállalkozik, hogy a saját életük valós élményeit egy 86 órás előadásfolyammá gyúrják össze, amit az albérletükben láthat a közönség. Malu és David szeptember 24. és 27. között megnyitja a látogatók előtt József Attila utcai otthonát. A közönség ezen a négy napon bármikor, bármennyi ideig vagy akár több alkalommal is bekapcsolódhat az előadásba, annak különböző jeleneteit láthatja. Ehhez csupán rájuk kell csörögni a belépőjegyhez kapott telefonszámon. A látogatóknak alapszintű angol nyelvtudás ajánlott, de a produkció egy része nyelvtudás nélkül is élvezhető.

A ONE IN ONE: BUDAPEST egyfelől a mai európai társadalmakat foglalkoztató kérdéseket igyekszik feltenni, másfelől arra törekszik, hogy megtalálja a problémafelvetéshez illő színházi formát. A produkció ötlete és munkamódszere fiatal magyar művésztől származik. Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar színész szakán diplomázott. Alapítói a Dollár Papa Gyermekei nevű színházi csoportnak, amellyel helyspecifikus és lakásszínházi előadásokat hoznak létre Budapesten és külföldön.

>>> Bábeli könyvtár - időpontok, jegyvásárlás >>> ONE IN ONE: BUDAPEST - színlap, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47997653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása