7óra7

A Rómeó és Júlia a Miskolci Balett első bemutatója

A Rómeó és Júlia a Miskolci Balett első bemutatója

2013. 09. 21. | 7óra7

Miskolci Nemztei Színház Az önálló miskolci táncművészet története a Miskolci Nemzeti Színházban több mint ötven évvel ezelőtt kezdődött, és számos fontos állomás, illetve művész meghatározó szerepet töltött be a teátrum életében. Idén megalakult az önálló Miskolci Balett, ezzel új korszak kezdődött a társulat életében: a győri, a pécsi és a szegedi után a miskolci intézmény is megjelent a magyarországi táncművészet térképén - mondta Kiss Csaba, a teátrum igazgatója pénteken.

Kozma Attila művészeti vezető a sajtótájékoztatón kifejtette: külön öröm, hogy a balett megalakulása egybeesik a Miskolci Nemzeti Színház fennállásának 190. évfordulójával.

Kulcsár Noémi rendező-koreográfus arról számolt be, hogy nem véletlen a darab választása. Elsősorban a fiatalokat szerették volna megcélozni a Rómeó és Júliával, amely Shakespeare örökbecsű remeke, és megszámlálhatatlanul sok alkotót ihletett már meg. Alaptétele a szerelem, amely szükségképpen tragikus, a halálba visz, és csak a másvilágon lehet otthona.

"Szeretet és barátság kizárólag emberek között lehetséges, hiszen független a nemi identitás sajátosságaitól, testünk milyenségétől. A szerelemben meg éppen fordítva működik, a test kap főszerepet, férfi vagy női mivoltunk válik meghatározóvá, uralkodni fog lelki, szellemi tartalmainkon egyaránt" - fogalmazott a darab kapcsán Kulcsár.

Az előadásban Papp Bálint alakítja Rómeót, és egy fiatal táncos, Tokai Rita Júlia karakterét.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr717997613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása