7óra7

A kortárs sikeropera Bonnban magyar rendezésben

A kortárs sikeropera Bonnban magyar rendezésben

2013. 09. 27. | 7óra7

Jonathan Dove, Marc Anthony-Turnage és Thomas Ades operáit követően George Benjamin új darabja 2012 ősze óta vezeti a kortárs operák sikerlistáját. A darab Aix-en-Provence, London és Bécs után - ezeken a helyeken Katie Mitchell rendezésében játszották - mutatkozik be Bonnban is. A német város operaháza szenzációs színrevitelt ígér.

A Németországban szokásos premier előtti matinébeszélgetésen meglepően sokan érdeklődtek a darab és a zeneszerző, valamint a színpadi megvalósítás iránt - mondták el a rendezők az MTI-nek. Az eseményen bemutatták, hogy milyen nagyhatású képek inspirálták őket: többek közt Hieronymus Bosch németalföldi festő műveinek, bibliai tárgyú reneszánsz festményeknek, valamint a 20. századi René Magritte alkotásainak a szellemisége is megjelenik az előadásban.

"Martin Crimp librettója Guillem de Cabestany, a középkori trubadúr Seremonda szerelméről írt legendáján alapul, amely bekerült Boccaccio Dekameronjába is" - emlékeztetett rá Szemerédy Alexandra. Megjegyezte, az opera cselekménye elég hátborzongató és egy szerelmi háromszögről szól: a rangos idős férfi felesége egy ifjú művészhez vonzódik, a férj pedig úgy bosszulja meg a vélt hűtlenséget, hogy feltálalja az asszonynak a fiatalember szívét. A férj neve az operában Protector. Beszélő név, a hétköznapi szóhasználatban a befolyásos oltalmazót is jelöli. A férfi ugyanúgy beszél a feleségéről, Agnesről, mint a házáról, a földjeiről - a tulajdonairól.

"Nagyon foglalkoztat bennünket a mű szimbolikus tartalma, amely összeköti a múltat a mával. A cselekmény középkorisága ellenére a szöveg bírálja a fogyasztói társadalmat. Arra törekedtünk, hogy az általunk készített színpadkép megmutassa a különböző idősíkokat, a jelmezek is eltérő stílusúak" - fűzte hozzá Parditka Magdolna.

"A Covent Gardenben Bejun Mehta volt a Fiú, mi Terry Weyjel, a giesseni Agrippina-bemutató egyik kontratenorjával dolgozunk. Miriam Clark lesz Agnes, Avaz Abdullajev pedig a Protector. A Bécsben diplomázott Tarjányi Tamás a harmadik angyalt alakítja" - fogalmazott.

Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra az előző évadban Giessenben Ábrahám Pál Viktória című operettjét, Coburgban Puccini Pillangókisasszonyát vitte színpadra. Utóbbi előadásért a rangos Faust-díj idei három jelöltje között szerepelnek.

A 2013-14-es évadban Kaiserslauternben - a meiningeni színházzal koprodukcióban - Puccini Manon Lescaut-ját, majd Coburgban Gluck Orfeusz és Euridikéjét és Gustav Holst Savitriját rendezik. 2014 őszén Hannoverben a Toscát viszik színre, aztán visszatérnek Bonnba, mert Richard Strauss Saloméjára kaptak új felkérést.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677997553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása