7óra7

Coetzee regényének hardcore változata Zürichben

Coetzee regényének hardcore változata Zürichben

2013. 09. 28. | 7óra7

A fesztivál az elmúlt 30 év alatt a független színházi társulatok fontos találkozópontja lett, amit egyik legrangosabb európai fesztiválként tartanak számon. Mundruczó Kornél és csapata olyan fontos rendezők és előadások mellett mutatkozott be, mint Philippe Queane & Vivarium Studio, Stefan Kaegi (Rimini Protokoll) vagy a KVS, Les ballets C de la B & A.M. Quattan Foundation.

Zsótér Sándor - Szégyen, Zürich

Az előadást a kritika is jól fogadta:

"Mundruczó Kornél színháza egyrészt sokkol, másrészt megérint. A magyar rendezőnek csodálatos érzéke van ahhoz, hogy radikális eszközeit szükségesnek állítsa be. Nyers realizmusa azonban sosem hatásvadász, mert ügyes dramaturgiai fogásai és csodás színészei által teljesen természetesnek tűnnek. És bár olyat látunk, amit nem szeretnénk, de értjük, hogy amit látunk, azt látnunk kell." (Sonntags Zeitung, Zürich)

"Mundruczó Kornél rendezésében J.M. Coetzee Szégyen című regényének hardcore változatát láthatjuk, mely egyben egy lecke is arra, hogy ne nézzünk félre." (Der Landbote, Zürich)

Mivel Proton Színház az egyik legtöbbet utazó magyar társulat, ezért egy új sorozatot indítanak: színészeik külföldi élményeivel és fotóival színesítik majd a turnéról írt kritikákat – olvasható a sajtóközleményben.

*Az első mesélő, Székely B. Miklós:*

- A Paul Klee múzeum Luzernben van. Ezt harmadszor közlik velem Svájcban, mert ha ide érkezek, mindig az az első kérdésem, hogy hol láthatom a Klee-ket. A másik állandó kérdésem a lemezboltokban hangzik el a mit óhajtokra:
- Kérném Bartók 44 duo hegedűre című darabját. - Sajnálkoznak. Én is.
"Célja: a világ jelentéktelen dolgait képalkotó eszközzé változtatni, a jelentéktelen dolgok átértékelése és a némaság szóra bírása." (Részlet egy Klee tanulmányból)
Nem gúnyolódom, ha azt mondom: tiszteletreméltó. Innen Derkovits, Mednyánszky és mondjuk Vajda Lajos országából nézve. Dehát ez van. A Proton Szégyene másról szól, de a vidék is, ahol élünk és dolgozunk. Ezt vittük el. Vették. (Zürich, 2013. szeptember)

A társulat hamarosan ismét úton: október elején a belgrádi BITEF Fesztiválra utazik a Nehéz istennek lenni című produkciójával. Az előadásban újra látható lesz Láng Annamária, aki másfél évnyi szülési szabadság után veszi vissza szerepét. A fesztivál idei mottója pedig: Nehéz lenni, amelyet Mundruczó előadása ihletett.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr217997547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása