7óra7

Őszi Kollekció a szegedi Régi Zsinagógában

Őszi Kollekció a szegedi Régi Zsinagógában

2013. 10. 03. | 7óra7

Az előadás Hašek, Kafka, Comenius, Husz János, Paracelsus írástöredékeinek, historikus, mitologikus leírások, archív dokumentumok, csehországi turisztikai útikalauzok felhasználásával, illetve azok inspirációjával készült a Visegrad Fund támogatásával, a 4Together projekt keretében.

Ha október, akkor *THEALTER U21 plusz*. A 23 éves, kiváló művészeti fesztivál minősítést elnyert szegedi fesztivál történetében harmadik alkalommal jelentkezik a programsorozat október 5-11 között, amelyben a fiatal tehetségek, a művészeti egyetemisták és a pályájuk kezdetén álló elhivatott színházcsinálók mellett helyet kaptak jól ismert előadók is. A nyitó napon délelőtt 11 órától a fesztivál visszatérő vendégei, Csáki Judit színikritikus és Alföldi Róbert beszélget a Nemzeti Színház elmúlt öt évéről, a könyvbemutatót dedikálás követi.

Alföldi Róbert

A nyitóestén, október 5-én este fél nyolctól a Lakmusz Csoport és a Divadlo Unlimited (Csehország): White Coffee című előadását láthatja a közönség. A budapesti független társulat színészei három éve végeztek a marosvásárhelyi egyetemen. Az előadás a színészek emlékeiből, vallomásaiból és improvizációból készült, és a mai Magyarország, a kisebbségek, a tolerancia, a rasszizmus, az idegengyűlölet, és a határon túli magyarok kettős identitásának témakörével foglalkozik. A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, cseh, szlovák és lengyel művészek közreműködésével készült produkció bemutatója a prágai Meet Factoryben volt 2013 augusztusában, itthon a Zsámbéki Színházi Bázison játszották szeptemberben. „Ennek az előadásnak nem az a célja, hogy rekonstruáljon múltbéli eseményeket. Célunk egy nyitott beszélgetés, a nézők aktivizálása. A projekt része, hogy az előadást középiskolásoknak is előadjuk és turnéztatjuk Romániában, Szerbiában és Szlovákiában is“ – fogalmazott Lucie Málková rendező.

White Coffee

Személyes történet az alapja az október 6-án este látható A séta című monodrámának is. Az erdélyi Borszéken született Földes Mária gyermekkorról és a holokauszt idejéről szóló visszaemlékezéseit Radó Gyula rendezésében Havas Judit előadóművész tolmácsolja.

Az irodalom és a zene összekapcsolása fontos szerepet kap a programsorozatban: október 7-én Rájátszás – Felébredt egy ember címmel Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián és Erdős Virág estjére várják a nézőket. A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai, valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. Játék a szavakkal, a nyelvvel és a zenével – a Felébredt egy ember a Rájátszás markáns triójának önálló estje.

Művészet és hatalom viszonyát tárgyalja Weiner Sennyey Tibor első drámája, a Katona József drámapályázat egyik nyertese, a Szapphó melynek címszereplője egy leányiskola igazgatója. Konkurensei tehetségkutató versenyt hirdetnek, ahol a lányoknak nem csak csinosságukkal, hanem szellemi képességükkel is ki kell tűnniük. Közben az aktuális türannosz ellen politikai összeesküvés készülődik… A Radikális Szabadidő Színház előadása október 8-án mutatkozik be Szegeden.

Book of the Dead / Halottaskönyv

Október 9-én újra látható lesz a Book of the Dead / Halottaskönyv A groteszk humorral és meditatív csendekkel átszőtt előadás egyik különlegessége, hogy ugyanaz a két színész játssza el az összes szerepet. Az alkotók, Ilyés Lénárd és Formanek Csaba a Tibeti Halottaskönyv inspirálta előadásban kívánták összegezni az elmúlt években a fizikai színház területén szerzett tapasztalataikat, az előadás vizuális világát Pignitzky Ádám látványtervező teremtette meg.

A mindenség elmélete címmel mutatja be október 10-én a Geltz Péter-Harsányi Attila alkotópáros azt a produkciót, melynek középpontjában korunk egyik legfigyelemreméltóbb alakja, a „cambridge-i géniusz”, a kiváló elméleti fizikus, Stephen Hawking élete és munkássága áll. „Az embernek kellően érettnek kell lennie ahhoz, hogy felismerje, az élet nem igazságos. Bármilyen helyzetbe hozzon is bennünket, abból vagyunk kénytelenek kihozni a lehető legjobbat” – vallja Hawking, aki milliók számára szimbólum, hiszen győzedelmeskedett az őt ért csapások és a hatalmas kozmoszban porszemnyi ember jelentéktelensége fölött.

Tartuffe A kisfesztivál záró produkciójában a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának negyedéves színművész hallgatói, Réthly Attila osztálya mutatkozik be a szegedi közönségnek. Október 11-én este fél nyolctól Moliére klasszikusa, a Tartuffe lesz látható, Parti Nagy Lajos fordításában. Az intim közelségben, gyakorlatilag üres térben zajló előadás közel viszi a nézőkhöz a darab és a mindennapok központi problémáit: képmutatás és hűség, csalás és szeretet jelenik meg a színpadon, mindez fiatalos, friss lendülettel, élő zenével kísérve. A produkciót, amely a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban is látható lesz, Kelemen József állította színpadra.

A programsorozatot szervező MASZK Egyesület szeretne minél több nézőhöz eljutni, minél több fiatalt is elérni, ezért a fesztiválprogramba becsatlakozik másik nagyon fontos vállalásuk, a Sorvezető beavató színházi nevelési program is: mind a White Coffee, mind a Tartuffe nézőterére kedvezményes jeggyel várják a 21 év alatti diákokat.

Három évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal indította el az őszi „kisfesztivált” a MASZK Egyesület. Az idei programsorozat kis lépés céljaik felé, de remélik, közönségük idén is a tőle megszokott kíváncsisággal fogadja a fiatalok és a már bizonyított alkotók produkcióit.

Caligula helytartója - Nagypál Gábor, Fodor Tamás

Az idei ősz záró produkciója október 20-án a FÜGE Produkció - VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás előadása. Székely János: Caligula helytartója című darabjának rendezője Szikszai Rémusz, a szereplők között látható lesz Fodor Tamás, Király Attila és Kovács Krisztián, a jelmezeket Papp Janó tervezte. Az előadást, amely „hazugság és igazság viszonyát boncolgatja, arra keresve a választ, hogyan maradhat meg embernek az ember, akár gyakorolja a hatalmat – akár ha ki van téve a hatalmat gyakorlóknak”, a Színikritikusok Céhe 2011-ben beválogatta a legjobb független színházi előadások közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr847997505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása