7óra7

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli a szatmárnémeti magyar társulat

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli a szatmárnémeti magyar társulat

2013. 10. 04. | 7óra7

Szatmárnémeti Északi Színház Bessenyei Gedő István dramaturg, a színház pr-osztályának vezetője elmondta, hogy a három napos rendezvénysorozat pénteken fotókiállítás-megnyitóval kezdődik. Ezen a tárlaton többnyire olyan fotók láthatók majd, amelyek a társulat előadásain készültek, és betekintést nyújtanak hatvanéves történetükbe.

Az ünnepi hétvége keretében a szatmárnémeti társulat bemutatja Móricz Zsigmond Rokonok című művét Babarczy László rendezésében, valamint Schwajda György Himnusz című darabját, amelyet Csiki Zsolt állított színpadra. Megkoszorúzzák Harag György tasnádi emléktábláját, emellett lesznek könyvbemutatók és szakmai beszélgetések is. A közönség most először veheti kézbe Csirák Csaba 60 év krónikája című könyvét, amely a társulat történetét dolgozza fel.

Szombaton este lép fel a budapesti Nemzeti Színház Szatmárnémetiben: Tamási Áron Vitéz lélek című darabját mutatják be. Bessenyei Gedő István megtisztelőnek nevezte, hogy a Vidnyánszky vezette Nemzeti Színház első határon túli vendégjátéka az erdélyi városban lesz; ez azért is fontos, mert hatvan év alatt eddig egyszer játszott a Nemzeti Színház Szatmárnémetiben.

A dramaturg szerint hatalmas anyagi nehézségekkel küzd a színház annak ellenére, hogy Románia legnagyobb nézőszámmal rendelkező magyar társulata. A színház százhúsz éves épülete jelenleg felújítás alatt áll, ezért az idén több helyszínen kényszerülnek játszani.

Az elmúlt hatvan évről Bessenyei Gedő István elmondta: változó státusú és minőségű színház volt a szatmárnémeti társulat, de nagy erénye volt, hogy mindig meg tudott fiatalodni és újulni. Ez a lendület Harag György, a társulat alapító főrendezője hagyatékának tekinthető, hiszen 1953-ban a társulat az ő vezetésével egy frissen végzett színészévfolyammal alakult Nagybányán - tette hozzá.

"Az anyagi korlátok általában behatárolják a művészeti lehetőségeket, de a szatmárnémeti színházban mindig fontos művészek fordultak meg, sokaknak közülük a pályakezdésük fűződik ehhez a társulathoz" - mondta a dramaturg, aki szerint ez a társulat az anyagi nehézségek ellenére ma is mer kockáztatni, kísérletezni, és ezáltal méltó ahhoz a hagyatékhoz, amelyet Harag György "örök fiatalsága" jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr817997495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása