7óra7

A pestis az Astorka fesztiválon

A pestis az Astorka fesztiválon

2013. 10. 09. | 7óra7

A pestis - Hegedűs D. Géza, Márkos Albert Albert Camus Nobel-díjas francia író a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent regényének monodrámaváltozatát Francis Huster készítette. Hegedűs D. Géza a pestis sújtotta algériai kikötőváros, Orán tucatnyi lakójának sorsát játssza el.

Budapesten, a Vígszínház házi színpadán 2011. november 25-én volt A pestis premierje, legutóbb két hete Brüsszelben a Balassi Intézetben adta elő Hegedűs D. Géza. Pozsonyban október 15-én, kedden este a 90 perces monodrámát az Astorka Korzo 90´ Színházban láthatja a közönség.

Hegedűs D. Géza elmondta az MTI-nek, hogy Márkos Albert zeneszerző, csellista a partnere a színpadon, a zene nyelvén fogalmazza meg a darabot, kíséri a szöveget, megjeleníti a kikötői hangokat, a hajókürtöket, a tenger morajlását, a sirályok visítását.

A színművész kiemelte, hogy polifon történetről van szó, egy közösség tragikus történetéről, amelyet az író úgy mond el, hogy fölötte áll az elbeszélésnek, hagyja a figuráit élni, különböző szocializációjú embereket ábrázol, az egyik meghunyászkodik, a másik szervezkedik, a harmadik belepusztul a helyzetbe. A színész egy egész várost elevenít meg. Az író rábízza a néző morális érzékenységére, hogy maga minősítsen.

A monodráma töretlen sikerét a művész abban látja, "az író azt mutatja meg, hogy az emberben sok a megvetendő, de a teremtett világnak fenséges lénye".

A pozsonyi színházi fesztiválnak a Vígszínház javasolta a darabot. Hegedűs D. Géza megjegyezte, hogy Bartis Attila Romlás című drámájával három éve már szerepelt az Astorka Fesztiválon.

A fesztivált 1990-ben alapították Pozsonyban, Divadlo Korzo '90 néven, majd az egykori kávéházról, az Astorkáról kapta a nevét. Idén a magyar és a szlovákon kívül prágai és moszkvai színházi előadások lesznek a seregszemlén.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr767997441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása