7óra7

Drámapedagógiai foglalkozások Capa kapcsán a Nemzeti Múzeumban

Drámapedagógiai foglalkozások Capa kapcsán a Nemzeti Múzeumban

2013. 10. 09. | 7óra7

A több mint 160 fotót bemutató kiállítás a világhírű magyar származású fotós különböző szerepeit igyekszik körbejárni, a rendkívüli életút kontextusát is bemutatva. A KÁVA másfél órás foglalkozásnak kettős célja van: a mai emberi problémák elemzése és értelmezése a fotók világán keresztül, illetve hogy közelebb hozza a résztvevőket a kiállításon szereplő fotókhoz.

Bori Viktor

A Káva Kulturális Műhely több, mint három éve vizsgálja, hogyan segítheti a drámapedagógia a múzeumok munkáját. Ennek fontos állomása a Nemzeti Múzeum kiállítása, ahol a kiállításon bemutatott fényképek kerülnek a dráma fókuszába.

„Capa képeinek drámaisága különösen jól kapcsolódik programunkhoz, hiszen fotói túlmutatnak önmagukon. A dráma és a kiállítás arra kíván lehetőséget teremteni, hogy a résztvevők önmagukat fedezzék fel és ismerjék meg egy kiválasztott fotó világán keresztül” – hangsúlyozta Bori Viktor, a projekt vezetője.

A közönség bevonásán alapuló előadó technika elmossa a határt színész és néző között, ezzel biztosítva, hogy a résztvevők a lehető legnagyobb mértékben alakíthassák az eseményeket és kialakíthassák személyes viszonyukat a fókuszba helyezett problémához. A csoport hisz abban, hogy amennyiben az ember képes a képzeletében vagy egy fiktív világban választani és döntéseket hozni, akkor képes erre a való életben is. A problémafelvető előadások a párbeszéd, a cselekvésen alapuló közös gondolkodás segítségével lehetővé teszik a résztvevőknek, hogy jobban megismerjék önmagukat és környezetüket, ne statikus mozdulatlanságban lássák a világot, hanem folyamatként.

„Októberben a Robert Capa/A Játékos című kiállításunkhoz kapcsolódva, a tárlatban kifejtett problémákkal, így a kivándorlással, a játékszenvedéllyel és a hős fogalmával foglalkozunk. A helyre és témára szabott drámafoglalkozásokat a Káva drámapedagógusaival közösen dolgoztunk ki kifejezetten középiskolai osztályok részére” – mondta el Fisli Éva, a tárlat kurátora.

A Robert Capa kiállítás 2014. január 12-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr887997439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása