7óra7

Észt balladák az Észt Intézetben

Észt balladák az Észt Intézetben

2013. 10. 09. | 7óra7

2012-ben az Észt Intézet színházi klubot indított azzal a céllal, hogy megismertesse az érdeklődőkkel az észt színházi élet figyelemre méltó tendenciáit, társulatait és előadásait. Tavaly a NO99 Színház hét emlékezetes előadását vetítettük le felvételről, idén a nem kevésbé izgalmas, fennállásának húsz éve óta folyamatosan kísérletező Von Krahl Színház kerül terítékre. A vetítések előtt minden alkalommal Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész mond bevezetőt.

2013. október 15-én 18:30 órai kezdettel az Észt balladák (Eesti ballaadid) című előadással folytatódik a sorozat. Rendezte: Peeter Jalakas, zenéjét szerezte: Veljo Tormis.

Peeter Jalakas tallinni színházi guru 2004-es rendezése tehetetlen lényként mutatja be a népdalok ős-észtjét, aki ösztöneinek kiszolgáltatottan vergődik a halálfélelem és az őrlő nemi vágy között. A térben arctalan figurák – az elődök archetípusai – botorkálnak baljósan lobogó tüzek és nyirkos földhányások között. A színpadi mozgás hűen mintázza a régi típusú észt népdal, az ún. „regilaul” szerkezetét: súlyos ütem, végtelennek tetsző ismétlések, vontatottan hömpölygő mozdulatsorok, lankadtság és elevenség váltakozása a zene és a test nyelvén.

Eesti ballaadid

Jalakas többek között a japán kultúrából merített ihletet a történelem előtti dalokat feldolgozó Veljo Tormis-mű színpadra állításakor. A rendező az alkotás során az észt hagyomány mellett a hatvanas évek japán "szociotánca", a butoh leplezetlen őszinteségét és nyugatias máztól mentes nyersességét hívta segítségül.

A vetítés különösen aktuális, hiszen december 8-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban a Énekelt szavak című könyvművészeti kiállítás, melynek résztvevői Veljo Tormis zeneszerző előtt tisztelegnek.

Az előadást eredeti nyelven vetítjük. A dalok szövegének angol fordítását a helyszínen rendelkezésre bocsátjuk.

A helyek korlátozott száma miatt a részvételi szándékot előre kell jelezni a budapest@estinst.ee címen. A Von Krahl Színházról itt olvasható ismertetés magyar nyelven.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr177997435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása