7óra7

Minden mindennel összefügg – A végítélet napja a Katonában

Minden mindennel összefügg – A végítélet napja a Katonában

2013. 10. 18. | 7óra7

A rendező az MTI-nek elmondta: amellett, hogy Ödön von Horváth nagyon aktuális, a kedvenc szerzője is. "A kor, amelyben működött, számos hasonlóságot, párhuzamot mutat a mostani korunkkal, illetve a darabban olyan írói erények, tehetség jelenik meg, amely átível mindenféle korszakokon" - fogalmazott a rendező.

Bagossy László szerint egészen különleges szerzőről van szó, aki egyben mindig igazi feladványt, szakmai kihívást is jelent. Különös humora van, mindig izgalmasan keveri a színeket, soha nem billen át önsajnáló pátoszba, mindig a kispolgári figurák bornírtsága színezi történeteit - jegyezte meg a rendező, aki szerint a jó művek éppen talányosságuk, összetettségük, bonyolultságuk miatt jók, inkább ábrázolnak, mint sulykolnak valamiféle üzenetet.

Bagossy László - aki már háromszor dolgozott a Kamrában, ám először rendezett a Katona nagyszínpadán - kitért arra is, hogy az Ödön von Horváth-művet hirtelen vették elő. Először egy másik, a migráció témájával foglalkozó darabon dolgoztak, amelynek bemutatása továbbra is napirenden van, ám a premier is csúszik.

Mint a rendező hangsúlyozta, A végítélet napja az aktuálpolitikán túlmutat, létezésünk megoldhatatlan problémáit tárja fel. Ahogy az egyik szereplő mondja: minden mindennel összefügg. A főhős eljut odáig, hogy a dilemmát - ki a bűnös, mi a bűne és mit érdemel érte - csak az életen túli abszurditásban lehet majd feloldani, mivel az igazság az emberek számára kibogozhatatlanul összetett.

Az 1937-ben írt darabban egy kisvárosi állomásfőnök egyetlen rossz mozdulata súlyos tömegszerencsétlenséget okoz. Az emberi mulasztás okozta balesetet követő nyomozás pedig alaposan felforgatja a helyiek megszokott életét.

A darabban látható az is, ahogy minden átmenet nélkül a szöges ellentétébe vált egy dogma, hogy egy-egy pletyka, irracionális feltételezés hogyan képes áthangolni tömegesen az embereket. "Ez a szerző korában erősen megjelent már" - mutatott rá a rendező, hozzátéve: azt, hogy ebből kinek mi az aktuálpolitika, mindenki maga dönti el.

Az előadásban többek közt Keresztes Tamás, Fullajtár Andrea, Elek Ferenc, Ujlaki Dénes és Pálmai Anna látható. A díszletet Bagossy Levente, a jelmezt Ignjatovic Kristina tervezte, a produkció zenei vezetője Darvas Ferenc.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr877997365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása