7óra7

A hiányzó padtárs - fórumszínházi előadássorozat az iskolai szegregációról

A hiányzó padtárs - fórumszínházi előadássorozat az iskolai szegregációról

2013. 10. 19. | 7óra7

Az AnBlokk Egyesület és a Káva Kulturális Műhely 2012. évi fórumszínházi kezdeményezése az elmúlt évek két társadalmi folyamtára válaszol: számos kutatás dokumentálta, hogy a szélsőjobboldali nézetek és a romákkal szembeni előítéletek az utóbbi időben a városi környezetben erősödtek fel a leginkább, különösen a kelet-magyarországi régiókban. Mindeközben a városi iskolák szelektivitása tovább erősödik, egyre korábbi életkorban dől el, hogy ki milyen iskolába juthat el, hol fejezheti be a tanulmányait. A szegregált „cigány iskolák” száma is nő, romák csak elvétve jutnak be a jó hírű városi gimnáziumokba. Bár ezekben az „elit” iskolákban a tanulóknak nincsenek roma osztálytársaik, a cigányokkal szembeni előítéletek és sztereotípiák virágzanak körükben, és legtöbbször rákérdezés nélkül maradnak az iskolában.

A hiányzó padtárs program ezeknek a nem roma középiskolásoknak teremt lehetőséget a találkozásra tehetséges roma fiatalokkal, egy részvételi színházi esemény keretében. A színházi előadás forgatókönyve a roma fiatalok oktatással kapcsolatos, személyes élettörténeteiből íródott. A színházi interakciók azokra a problémákra kérdeznek rá, amelyek az elit gimnáziumok tanulóinak és nekik egyaránt gondot okoznak: az iskolai szelekció, a versengés és a szolidaritás kérdéseit vizsgálják.

Az iskolai előadásokat egy tíznapos műhelymunka előzi meg Ároktőn, ahol az amatőr roma színészekkel közösen alakítják ki a darabot a Káva színház drámatanárai, valamint az Anblokk kutatói.

A részvételi színházi előadás nyolc iskolában valósul meg - többek közt Szolnokon, Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen és Sárospatakon - ahol egy-egy alkalommal három osztály tanulói vesznek részt. Összesen tehát 700-800 tanuló és az ő tanáraik láthatják az előadást.

Az iskolai előadásokról videofelvétel készül. A projektet az OSI Roma Programja és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Az esemény nyomonkövethető az akció honlapján: www.hianyzopadtars.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr208000113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása