7óra7

Emléktáblát avattak Szirtes Ádám tiszteletére Budapesten

Emléktáblát avattak Szirtes Ádám tiszteletére Budapesten

2013. 10. 21. | 7óra7

Szirtes Ádám Szirtes Ádám (1925-1989) domborműves emléktábláját - a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére - a Fővárosi Önkormányzat helyezte el a ház falán. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes az avató ünnepségen felidézte, hogy Szirtes Ádám szegényparaszti sorból származott, nehéz körülmények között élt. Pályája is nehezen indult, sokat küzdött és többször elbizonytalanodott abban, hogy jól választott-e.

"Szirtes Ádámnak nem volt könnyű a sorsa, nem volt könnyű színészként sem, viszont olyan magasra jutott, amilyen magasra csak juthatott" - fogalmazott a politikus.

Szólt arról, hogy a színészt igazából a film tette híressé. Több mint száz filmben szerepelt, mintegy a felében főszerepet játszott. Alakításai közül Fábri Zoltán Körhinta, Makk Károly Egymásra nézve és Jeles András Álombrigád című filmjében játszott szerepeit idézte fel.

Törőcsik Mari a színésszel való első találkozására emlékezve kiemelte: amikor Bán Frigyes Talpalatnyi föld című filmjében Szirtes Ádámot megnézte, semmiféle úgynevezett "színjátszást" nem látott. A Körhintában való közös szereplésükkor pedig elcsodálkozott azon, hogy - Soós Imrével együtt - úgy tudnak létezni, amin nem lehet tetten érni a színészetet. "Én ezen dolgozom 57 év óta, hogy létezzek és ne játsszak" - mondta, felidézve a színész Makk Károly Megszállottak című filmjében való alakítását is.

Beszélt arról, hogy mivel paraszt színészként tartották számon Szirtes Ádámot, nem játszattak el vele olyan szerepeket - mint például a Lear királyt -, amelyeket el kellett volna játszania. "Bármilyen csodálatos élete volt, bármilyen csodálatos filmeket csinált, jó volt színpadon, de az ő nagy színházi létezése egyszerűen kimaradt és ez irgalmatlan bűn" - fogalmazott.

Makk Károly filmrendező mint egyik kedvenc színészéről beszélt Szirtes Ádámról. A színésszel első kalandját, a Talpalatnyi föld próbafelvételét idézte fel, amelyre ő vitte el Szirtes Ádámot. A fiatal színésznek a próbafelvételen Mészáros Ágival kellett együtt játszania, akinek az instrukcióit követve a szemük láttára született meg a szerep.

"Az orrunk előtt egy kész színész állott" - fogalmazott a rendező. Hozzátette: Szirtes Ádámnak ez a képessége az idő múlásával sem kopott el, soha egyformán egy jelenetet el nem játszott, mindig keresett valami frisset magában, amit át tudott adni.

A színész emléktáblája a feliraton kívül színházi függönyimitációt és jelzésszerű figurát ábrázol, készítője Stremeny Géza szobrászművész. Az avató ünnepségen, amelyen számos művész, színészek, rendezők is megjelentek, az emléktáblát - a Fővárosi Önkormányzatot képviselő politikus mellett - a művész lánya, Szirtes Ági színész is megkoszorúzta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr227997345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása