7óra7

Kritikusmaffia, pártkasszából finanszírozott „függetlenek” – Vidnyánszky Attila nyilatkozott

Kritikusmaffia, pártkasszából finanszírozott „függetlenek” – Vidnyánszky Attila nyilatkozott

2013. 10. 25. | 7óra7

A Nemzeti Színház igazgatója a Magyar Hírlapban Szilléry Éva kérdéseire válaszolt, aki bevállalósan "a színikritikusok körében népszerű baloldali horizonthoz" alkalmazkodásról kérdezte a Magyar Teátrumi Társaság elnökét. A Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese szerint a kritikusok nem az őszinte véleményüket írják, hanem egy "kultúrmaffia" diktátumainak felelnek meg. A Színházművészeti Bizottság elnökének szomorú szavai szerint "még a hozzánk lojális lapok újságírói is igyekeznek megfelelni valamiféle külső elvárásnak". Párbeszéd nem lehetséges velük, mert nem felkészültek és ideológiailag "túlontúl egy irányba sorakoznak fel". :((((((( Pedig! Pedig ő tud vitatkozni darabokról nagyon elismert szakemberekkel Moszkvától Párizsig, színvonalas dialógusban. De a "Magyar Kritikusok Céhében" nincs ilyen. :((( (Ilyen nevű szervezet sincs.)

Vidnyánszky Attila a Polgári Gondola rendezvényén

"Ki az, aki nem kapott pénzt közülük, és hol van még olyan támogatási rendszer, ahol többet kapnának, mint nálunk?" – csattant fel a beregszászi színház főrendezője, amikor a függetlenek elvont támogatásáról kérdezték. >:O Elkeseredetten sorolta, hogy "mindenféle tévhit, hazugság terjed velünk kapcsolatban" a világban. A Kossuth- és Mejerhold-díjas rendező megkérdőjelezi az innovációt, a színházújító jelleget bizonyos „független” színházak kapcsán, amelynek egyes meghatározó egyéniségei "a konkrét politikai állásfoglalásaikkal már régen túllépték a színházművészet kereteit". :PPPP A kaposvári másodikos színészosztály osztályfőnöke szerint ezeket a pártok kasszáiból kellene finanszírozni. "Még az is lehet, hogy így történik." ;)))

A jeles művész nem támogatja a "személyre szabott kifizetéseket", a független szféra mindenek fölé helyezését (miközben "a színházba járó közönség kilencvennyolc százalékát nem ő szolgálja ki"), az inkubátorházakat és a befogadóhelyeket viszont igen. :O "Téboly, hogy annak idején minimális sajtóvisszhanggal be lehetett zárni például az ország legnagyobb színházát, az Erkelt, ahol esténként többen néznek színházat, mint az összes függetlenben együttvéve" – mondja az Erkelben bemutatott Háry János rendezője, amelyet vattázott diákközönség tekint meg félházakkal nap mint nap. Mondjuk a "színikritikus" nem is szakma szerinte! :OOO

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr827997401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása