7óra7

A második pályázat - Szinetár Miklós új könyve

A második pályázat - Szinetár Miklós új könyve

2013. 11. 12. | 7óra7

Szinetár Miklós "Az új könyv formája változatlan, fiktív levelezés egy tapasztalt tanár és volt tanítványa között. A növendék figuráját persze nem egy, hanem több alakból gyúrtam össze" - mondta a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója, mesterművésze, örökös tagja az MTI-nek.

Felidézte, hogy arra gondolta felfűzni a történetet, ami valójában egy írásos párbeszéd sok-sok részletre kitérve.

"Egy negyven év körüli pesszimistábban látja ugyanazokat a jelenségeket, amit a magam korabeli optimistábban néz, hiszen más, távlatosabb perspektívából szemléli a dolgokat. A negyven körüli a több feladatból adódóan többet ütközik. Bár, mint a tanár megszemélyesítője, én sem állíthatom, hogy túl lennék mindenen, tavaly Euripidész drámáját, az Iphigeneia Auliszban címűt rendeztem szép sikerrel Veszprémben, idén az Erkel Színházban Mozart daljátéka, A varázsfuvola színrevitelére készülök" - részletezte Szinetár Miklós.

Elismerte, hogy a könyvben néhány részlet árulkodik: a kérdező nem egyszer hihetetlennek tetsző, például oroszországi friss élményei a sajátjai. "A könyvben személyes emlékek és kitalációk keverednek."

Az ifjabb hős, János okulására a könyv végén egy viszonylag hosszú naplóval válaszol, 1965-ben vetette papírra egy tanulmányút során. "Természetesen Kína ma másmilyen. Egy elsüllyedt világot örökítek meg, amelynek az alapelemei azért most is megvannak. Az egyneműség vagy egyöntetűség, a szolgalelkűség mindig visszatérhet, mindig mindenütt benne van a levegőben".

János töprengései, vívódásai után azt írja a Tanár úrnak, beadja színházigazgatói pályázatát, a válasz: "Részemről a fáklyásmenet!", majd: "Tudod, hogy úgyse nyered meg a pályázatot" - a kérdés tehát nyitva marad egy harmadik könyv számára.

A kötet az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr827997189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása