7óra7

Az év, amikor születtem – Előadás a Pinochet-diktatúráról a Trafóban

Az év, amikor születtem – Előadás a Pinochet-diktatúráról a Trafóban

2013. 11. 13. | 7óra7

Lola Arias argentin író-rendező Az év, amikor születtem című darabjának szereplői mind a chilei Pinochet-diktatúra időszaka alatt születtek. A személyes családi kordokumentumokra épülő előadásban a színészek fényképeken, leveleken, ruhákon keresztül rekonstruálják szüleik diktatúra alatti életét - áll a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.

Trafó

Mint írják, groteszk, máskor szívszorongató jelenetek váltogatják egymást az előadásban. Az egyik szereplő apja Pinochet katonai apparátusának dolgozott és közvetve több ezer ember megkínzásáért és kivégzéséért felelt, köztük több, a darabban szereplő színész szüleinek meggyilkolásáért is. Egy színpadon játszik gyilkos és áldozat gyermeke, szüleik fotóin, személyes tárgyain, levelein keresztül elevenítik meg diktatúra alatti hányattatásukat, menekülésüket az országból, vagy éppen álcázási kísérletüket, hogy üldözőik ne ismerjék fel őket.

A rendező szerint a darab azért működik jól, mert a színészek személyes családi történeteiket, konfliktusaikat élik át a színpadon újra és újra: a nézők is érzik, hogy a szereplők a legszemélyesebb, legfájóbb vagy éppen leggroteszkebb családi titkaikat bízzák rájuk.

Szereplőről szereplőre, jelenetről jelenetre gyűlnek a történetek, mind egyfelé tartanak, míg el nem érnek arra a pontra, ahol minden összefut: fikció és valóság, idősebb és ifjabb generációk, közügy és magántörténelem.

Az alkotók azt a kérdést teszik fel, hogy ki a felelős több ezer ember nyomtalan eltűnéséért és meggyilkolásáért és az elmenekültek éveken át tartó üldözéséért. A katonai diktatúrát kiszolgáló rendőr apa, aki parancsra ölt vagy az arctalan, néma tömeg, amely hallgatott, amikor eltűnt egy szomszédja?

Az argentin katonai diktatúra alatti személyes történeteket feldolgozó darabja (My Life After) után Lola Arias Chilében fogott hozzá a kutatómunkához, majd a szereplőtoborzáshoz, hogy a személyesen is érintett színészekkel együtt elkészítse új darabját, Az év, amikor születtem (The Year I Was Born) címmel. Az előadás a Wien Brut Künstlerhaus-zal és a prágai Divadlo Archával közös turné keretében érkezik a Trafóba.

A budapesti előadás előtt a Magyarhangya és a Kontra Klub kísérőprogramként bemutatja a NO című filmet, a vetítést követően pedig a Trafó Különóra keretében Kovácsy Tibor, a Magyar Narancs munkatársa tart előadást Chiléről.

A dokumentumszínházi előadás után Herczog Noémi kritikus beszélget a rendezővel, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907997167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása