7óra7

Politikai tétovaság: másfél évre írják ki a Vígszínház igazgatói pályázatát?

Politikai tétovaság: másfél évre írják ki a Vígszínház igazgatói pályázatát?

2013. 11. 17. | 7óra7

A vs.hu-n megjelent hír szerint 2015 június végéig nevezné ki a Fővárosi Közgyűlés a Vígszínház igazgatóját. Legalábbis ez szerepelt a Közgyűlés honlapján ideiglenesen megjelent pályázati javaslatban. Az igazgatói kinevezés általában öt évre szól, ehhez képest szokatlan – és indoklás nélküli – a másfél éves időtartam. A sajtóban és a közösségi oldalakon zajló találgatások szerint Tarlós István főpolgármester a választás előtt nem meri felvállalni az Eszenyi Enikő eltávolításával vélhetően keletkező közéleti vihart. Ráadásul a Vígszínház közös produkcióba fogott a Cseh Nemzeti Színházzal és a Szlovák Nemzeti Színházzal, valamint Robert Wilson rendezővel az első világháború centenáriuma kapcsán, amelynek fővédnöke Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Az igazgatóváltással azonban e projekt is bizonytalanná válna, ami újabb botrányt jelenthet a magyar kultúrpolitika számára külföldön, ugyanis az együttműködés erősen kapcsolódik Eszenyi Enikő személyéhez.

Vígszínház

Politikai tétovaság idején nem ismeretlen a rövidebb idővel operáló igazgatói megbízás. Emlékezetes, hogy Babarczy László igazgatói mandátumának lejárta után a kaposvári közgyűlés Fidesz-frakciójának többsége szívesen nevezett volna ki hozzájuk közel álló vezetőt a színház élére, de a jelentkező Korognai Károlyt a lehetséges következményektől tartva nem merték vagy nem akarták kinevezni. Így a pályázatot végül egy évre írták ki, és a Csiky Gergely Színházban 1991 óta dolgozó, szellemi-esztétikai folytonosságot képviselő Znamenák Istvánt bízták meg az igazgatói feladatok ellátásával. Az eltelt egy évben megtalálták a "megfelelő" jelöltet, és a következő pályázatot az azóta elhunyt Schwajda György nyerte meg, annak ellenére, hogy titkos – ám a sajtóban megjelent – pályázata nyilvánvalóan nem volt elégséges színvonalú munka: Schwajda nem vette komolyan a dolgozatot, hiszen gyakorlatilag a kaposvári városvezetés kérte fel arra, hogy pályázzon.

Eszenyi Enikő mostani mandátuma 2014 januárjának végén jár le. A napvilágra került előterjesztésben az szerepel, hogy ha nem lesz eredményes a pályázati eljárás, akkor a jelenlegi vezető irányítja az intézményt az új igazgató megválasztásáig. A szeptember végén eredménytelennek nyilvánított pályázaton Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója adott be pályázatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr127997209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása