7óra7

A Versmondók Egyesülete a Radnóti-szoborról és a miskolci könyvégetésről

A Versmondók Egyesülete a Radnóti-szoborról és a miskolci könyvégetésről

2013. 11. 18. | 7óra7

Autóval darabokra törték Győr határában, Abdán a Radnóti-szobrot, amelyet a költő halálának helyszínéhez közel állítottak föl 1980-ban. Melocco Miklós alkotásának helyreállítására a Magyar Versmondók Egyesületének vezetői, Kiss László rendező és Lutter Imre előadóművész, médiaszakember, Radnóti-díjas művészek magánemberként 50 ezer forintot ajánlanak fel a vészkorszak által elpusztított nagyszerű költő szobrának helyreállítására (avagy, ha a bűnös, vagy a biztosító a helyreállítást kénytelen fedezi, abban az esetben a szobor újraavatásának költségeire). Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő felajánlását is megköszönve, kérjük Radnóti tisztelőit, a költészetkedvelő embereket, ha lehetőségük engedi, csatlakozzanak a Magyar Versmondók Egyesületének kezdeményezéséhez. A felhívás megtalálható a vers.hu oldalon, az adakozók szándékukat e-mailben az alábbi címen is jelezhetik: magyarversmondok@gmail.com.

Radnóti Miklós

A Magyar Versmondók Egyesületének tagsága, a Radnóti költészetét szerető versmondók széles tábora, a Radnóti-díjas versmondók, előadóművészek, a költészetet népszerűsítő szakemberek, rendezők nevében mélységes aggodalmunknak adunk hangot, amennyiben a rongálás szándékos volt, hogy megtörténhetett az a gyalázat, hogy kettétörték annak a nagyszerű költőnek a szobrát, akit a nácik meggyilkoltak.

A Magyar Versmondók Egyesülete mélységesen elítéli azokat a szélsőségeseket is, akik november 9-én (az 1938-as gyilkos tombolás, a Kristályéjszaka évfordulóján) Miskolcon Radnóti Miklós kötetét elégették. Tettük aljas, ostoba, műveletlen, gyalázatos és embertelen.

Bízunk benne, hogy a vétkesek mindkét esetben mihamarabb előkerülnek, és a rendőrség gyors és alapos nyomozás után megteszi a szükséges lépéseket a felelősségre vonásukra, és a hasonló esetek megelőzésére.

Budapest, 2013. november 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr427997135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása