7óra7

Színház+: a Hotel Modern felnőtt bábszínháza

Színház+: a Hotel Modern felnőtt bábszínháza

2013. 11. 19. | 7óra7

"Bábszínház Auschwitzról. Láttál már felnőtt bábszínházat? Tudod, mitől rendkívüli? Mert rengeteg olyasmit lehet benne megcsinálni, amit színházban nem. Háborút, füstöt, tüzet, robbantást, embergyárat, a tábort élőben csak egy terepasztalon lehet létrehozni. Játék a lehetetlennel. A tábor, Auschwitz ekkorában még sosem volt látható. A holland Hotel Modern társulat sokezer apró bábbal vállalkozik a lehetetlen megmutatására: a tábor, épületeivel, hatalmas embertömegével, gépezetével, közelről, nagyon emberien és részletesen, és madártávlatból egyszerre" – áll a Bálint Ház ajánlójában.

Kamp

A magát színházi kollektívaként meghatározó holland Hotel Modern nem ismeretlen Magyarországon, első világháborús előadásuk (The Great War) néhány éve szerepelt már a Trafó műsorán. A dokumentumot és a fikciót, a tragikus realitást és az illúziók világát mesterien elegyítő társulat formanyelve a film és a képzőművészet határvidékeit érinti, legújabb előadásuk pedig egyenesen a lehetetlent kísérli meg: a történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosságát mutatják be. Élethűen felépített barakkokkal, apró fabábok ezreinek segítségével ábrázolja a társulat az auschwitzi koncentrációs tábor, a halálgyár mindennapi működését. Egy szó sem hangzik el, az alkotók – mint óriás haditudósítók – minikamerákkal mozognak a díszletben, filmezik a történéseket, a közönség pedig a kivetített képeket látva válik néma szemtanúvá.

A Hotel Modern Rotterdamban működő színházi csoport, mely 1996-ban alakult, Pauline Kalker, Arlène Hoornweg színészek és Herman Helle képzőművész/performer vezetésével. Előadásaikban a színház és a bábművészet között keresnek kapcsolatot, a képzőművészet egyes elemeit is bevonva a munkába. A társulat egyszerre használja a színpadon a szöveget, a zenét, a színészi játékot és különféle tárgyi objekteket – felidézve, ugyanakkor ellenőrizve is a káosz elemeit.

A Bálint Ház és a Trafó megszerezhetetlen külföldi előadások felvételeit mutatja be hónapról hónapra. A sorozat műsorvezetője, Tompa Andrea bemutatja ezeket az előadásokat, utána pedig beszélget, vitatkozik meghívott vendégeivel és a közönséggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr437997117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása