7óra7

Parasztopera – Temesvári vendégjáték a Katonában

Parasztopera – Temesvári vendégjáték a Katonában

2013. 11. 21. | 7óra7

Parasztopera - Éder Enikő, Molnos András Csaba Pintér Béla és Darvas Benedek Parasztoperája az utóbbi idők egyik legizgalmasabb színpadi műve, a darabból készült első előadást pedig - a szerző rendezésében és szereplésével - több mint tíz éve játssza magyarországi és külföldi színpadokon Pintér Béla és Társulata - olvasható a Katona József Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház idén februárban bemutatott előadását Szikszai Rémusz rendezte, aki szerint a darab lényege nagyon is ősi, hiszen a sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. "Egy múltbeli tett a sorsod alakítójává válik" - magyarázta a darab bemutatásakor a rendező, aki szerint a Parasztopera egy nap, egy esküvő története, amely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában jeleníti meg.

Darvas Benedek és Pintér Béla alkotásában egy balladai történetet dolgoztak fel operaformában. A darab zenéjének alapját az erdélyi magyar népdalok és a barokk vonószene adja.

Mint a közleményben írják, a pozitív sajtóvisszhangot kiváltó temesvári feldolgozásnak saját nyelve van. A darab korábbi színpadra állítóitól - Pintér Bélától és Mohácsi Jánostól - eltérő módon, Szikszai Rémusz "kisrealista" szemlélettel közelít az eseményekhez. "Azzal, hogy kevésbé stilizál, a történetet a valóság felé tolva ábrázolja, afféle thrilleroperává avatja a darabot" - áll az ismertetőben.

Az előadásban Kiss Attila, Tokai Andrea, Balázs Attila, Szikszai Rémusz, Lőrincz Rita, Tasnádi-Sáhy Noémi, Éder Enikő, Kocsárdi Levente, Aszalos Géza, Molnos András Csaba és Mátyás Zsolt Imre játszik. A díszletet Varga-Járó Ilona, a jelmezeket Kiss Julcsi tervezte, az előadás koreográfusa Katona Gábor, zenei vezetője Cári Tibor.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház egy másik, Békeidő című produkciója is látható november végén Budapesten: a Hajdu Szabolcs által írt és rendezett darabot a Kortárs Drámafesztivál keretében nézheti meg a közönség a Jurányi Inkubátorházban 28-án és 29-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr387997157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása