7óra7

Nem lenézett műfaj – Réczei Tamás a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemléről

Nem lenézett műfaj – Réczei Tamás a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemléről

2013. 11. 24. | 7óra7

"Meglepő módon volt neves vidéki színháztól nagyon nem tetszetős előadás, és volt nagyon neves ifjúsági színháztól nem annyira sikerült produkció is" – mondta Réczei, de az összképet jónak értékelte. Az előadások közül kiemelte a Budapest Bábszínház Lúdas Matyi című produkcióját, Fige Attila rendezésében, külön kitért a Tasnádi István által átírt történetre, a látványra, az aprólékos játékra és a produkció humorára. "De amit most láttam, a Kő, papír, olló című előadás, ettől is le vagyok nyűgözve. Ebben három dolog jó: az írás, a rendezés és a színészi játék." A kiemelkedő teljesítmények között említette még A Csomótündér című mese szövegkönyvét, valamint Tengely Gábor két rendezésében, az Állampolgári ismeretekben és a Csillagszedő Márióban szereplő színészeket.

Állampolgári ismeretek - Mohácsi Norbert, Fige Attila, Viktor Balázs

Az előadásokat követő foglalkozások minősége véleménye szerint nagyon vegyes. "Van, aki ahogy esik, úgy puffan módon csinálja az utógondozást, ami érződik, és vannak Kaposi László neveltjei, az az iskola szintén nagyon érződik. Nem mindegy, ki és honnan indítja a foglalkozást." A művészeti vezető kiemelte a Káva és a Szputnyik elemzéseit és foglalkozásait, külön kitérve A hiányzó padtárs című produkcióra: "Nagyon izgalmas volt! Ülsz az 'U' alakú nézőtéren, és a tér több pontján, paralel kérdeznek, miközben nem mozdítanak ki". Réczei szerint lehet érezni, hol használják egy profi rendszer odaillő elemeit, és azt is, ki az, aki blöfföl, illetve felkészületlen. Mint mondta: vannak felkavaró témák, ahol kiemelten fontos, hogy jól vezessék a foglalkozást.

A kecskeméti Katona József Színház terveiről azt mondta, hogy sok kapcsolata van helyi iskolákkal, igazából kiajánlana számukra osztálytermi előadásokat, például az Ady / Petőfi vagy a Kő, papír, olló című produkciókat. Majd hozzátette, hogy olyan viszonyban még nincsenek iskolákkal, hogy tanítási időben járjanak hozzájuk programokra. Külön kitért a tanítási idő problémájára, miszerint nem tudja, hogy a kötelezően 16 óráig tartó iskolaidő mennyi kárt okozott az ilyen programoknak, vagy ebbe az időbe belefér-e a színházlátogatás is. "Ha nem fér bele, szerintem nem lesz pedagógus, aki utána színházba akarja vinni a diákokat".

Ady / Petőfi - Kovács Krisztián, Katona László

Végezetül még kitért színészi meglepetésekre: Stork Natasa, Fabók Mariann és Ivanics Tamás alakítására, "de Ruszina Szabolcs, Szanitter Dávid és Mészáros Tamás is nagyon jó volt a Hello, náci! című előadásban" – mondta Réczei Tamás, bár hozzátette, hogy ott voltak a szöveggel fenntartásai. Réczei kiemelte: úgy tűnik, a színészek megtalálják a műfajban a maguk feladatát.

Végezetül megjegyezte, hogy örömmel látja: Magyarországon nem lenézett a műfaj – csak bizonyos helyeken, de valószínűleg ott a többi előadásra sem fordítanak nagy figyelmet. A gyerek- és ifjúsági előadások jellemzően nem arról szólnak, hogy a színházak letudják azokat egy-egy ambiciózus színésszel és rossz rendezővel. Ez felelősség egyfelől, hiszen akik ezeken az előadásokon ülnek, lesznek a jövő nézői, másfelől, amit üzen az előadás, azt a diákok hazaviszik – emlékeztetett Réczei.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr697997083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása